måndag 30 maj 2011

Galet gott med sparris

Vi fortsätter att laga mat med Jamie Oliver. Vad sägs om en lasagne som går snabbt att göra och smakar underbart av grön sparris, ärtor, bönor och färsk mynta? Det är bara att konstatera att herr Oliver ÄR ett geni!

Jamie Olivers sommarlasagne

en knippa salladslök
30 g sardeller
6 vitlöksklyftor
700 g sparris
500 g frysta ärtor
300 g frysta bondbönor
ett knippe färsk mynta
3 dl matlagningsgrädde
1 citron
3 dl kycklingbuljong
500 g keso
2 paket färska lasagneplattor (12 ark totalt)
parmesanost
färsk timjan

Fyll vattenkokaren till hälften. Häll oljan från sardellerna i en kastrull på medelhög värme. Skiva salladslöken fint och tillsätt tilssammans med sardellerna. Pressa i vitlöksklyftor.

Skär av sparrisknopparna och lägg åt sidan. Skiva sparrisstammarna och lägg i pannan med en skvätt vatten från vattenkokaren.

Efter fem minuter, tillsätt ärter och bondbönor tillsammans med en nypa salt och peppar. Rör om ordentligt.

Plocka och hacka upp myntablad sedan lägga till dem i kastrullen tillsammans med grädden. Riv i skalet av en halv citron.

Efter några minuter, använd en potatisstöt för att mosa en del av fyllningen. Täck med grönsaksbuljong och låt koka upp innan du lägger till 250 gram keso.

Värm ugnen till 200 ° C. Ta grönsakerna från värmen och skeda ungefär en fjärdedel i en lasagneform. Toppa med en lasagneplattor och en generös rivning av parmesan.

Upprepa lager av grönsaker och lasagneplattor tills du har använt all fyllning och sedan toppa plattor. Rör i 250 g keso med en skvätt vatten och sprid över lasagnen.

Ringla olivolja över sparrisknopparna och toppa sedan lasagnen med dessa. Strö över timjan tillsammans med riven parmesanost. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.

torsdag 26 maj 2011

Bästa picknicktipset

Mitt bästa picknick-tips är piroger. Perfekt att ha på lut i frysen och ta med sig ut när solen skiner!
Här är ett recept på goda sommarpiroger:

Gröna sommarpiroger med fetaost, 16 st
2 shalottenlökar, finhackade
2 l nässlor eller 300 g spenat
1 paket fetaost
salt, vitpeppar
stötta fänkålsfrön (till nässlor), riven muskotnöt (till spenat)
100 g smör
2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Skölj och förväll nässlorna. Fräs shalottenlök i smör, tillsätt nässlor/spenat och låt fräsa med. Smaka av med kryddor och bryt ner fetaosten i småbitar.

Smält smöret, späd med mjölken. Smula sönder jästen och häll degvätskan fingervarm över. Tillsätt salt och ägg. Rör i mjölet och arbeta degen tills den blir smidig. Jäs till dubbel storlek, ca 20 minuter.

Dela degen i 16 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en tunn rundel. Lägg den gröna fyllningen på degen och vik ihop pirogen. Förslut genom att gaffla kanten.

Jäs pirogerna i 20 minuter, pensla med ägg och grädda i 15 minuter i 225 graders ugn.



Pirogerna serveras med fördel till en annan favorit, iskyld gazpacho!

onsdag 25 maj 2011

Tomatodlarskolan - ta fast tjuven!


Mina tidigt sådda tomater börjar redan rodna. Vi fick faktiskt ett smakprov redan förra veckan. 18 maj är rekord i alla fall för mig! Tyvär blev det inget bildbevis eftersom det redan börjat skymma när vi avnjöt vår skatt.

En väldigt viktig sak med de allra flesta tomatplantor är att de måste "tjuvas". (Undantag är bara sorter som är busktomater.) För att tomatplantorna ska lägga kraft på att producera blommor och frukt och inte blad ska alla "tjuvar", d v s skott som kommer i bladvecken på huvudstammen tas bort. Nyp av dem eller använd en ren, vass sax.

tisdag 17 maj 2011

Snabbt, spännande och väldigt gott

Jag lagar ganska sällan mat efter exakta recept eller andras instruktioner. Men såhär i aktivitetstäta maj känns tips på middagar som smakar fantastiskt, men kan lagas på 30 minuter som något man verkligen behöver.

Jag rekommenderar Jamie Olivers 30 miuntes meals, som finns på tv4.play.

Den här tisdagskvällen lagade vi Jamies Marocko-inspirerade middag med lammracks, grillade paprikor, couscous-sallad, två dipper, frasiga bröd och en läskande dryck (programmet finns tillgänglig ett dygn till och sedan misstänker jag att det ersätts av ett annat bra tips.). Enkelt och fantastiskt gott! Given bjudmat! Och vi hann till och med avsluta med en öl på den lokala puben innan skymningen föll. Eller skymningen förresten, lite svårt att veta om det bara är mörkt p g a ett rejält åskväder som dragit in över Gröndal. Det smattrar på taken och snart är det godnatt!

måndag 16 maj 2011

En klassiker!


Ibland är de gamla klassikerna helt rätt. Om jag fick bestämma skulle jag varje dag vid nio-tiotiden på morgonen avnjuta en ägg- och ansjovismacka på klassiskt rågsiktbröd.

Den pikanta sältan mot de mjuka, milda äggen... Strösslet av hemodlad, vårgrön gräslök...

lördag 14 maj 2011

Barbro favoritkatten - den vackraste är död

NEEEEJ!

Just nu är jag bara väldigt arg på ödet....

Favoritkatten Barbro är i katthimmelen. Hon har varit lite trött på sista tiden, men nu är hon inte mer. Aldrig någonsin mer den stiligaste profilen av blåögd skönhet som väcker J och mig med "skrikspinn". Aldrig mer sovandes mellan oss med huvudet på huvudkudden och kroppen under täcket. Aldrig mer smörkatt... Aldrig mer allt annat som denna vackra, underbara katt gav oss...

Vår ovanliga familj har decimerats helt extremt på sista tiden.
Vi kommer säkert igen, men detta är sorgens vår för oss.

Hälsar fröken Dill från ett kvällssoligt Sättralund

Grillade havskräftor


Nu kan jag blogga från mobilen. Hurra!

Igår kom vi ut på landet med en hink havskräftor i bagaget. De vackra rosa skaldjuren delades på längden. Jag rörde ihop ett kryddsmör med hackad persilja, lite färsk dragon och gräslök från trädgården, citronsalt och peppar. Smöret breddes på havskräftköttet och sedan grillade vi de små läckerheterna på indirekt värme i stängd klotgrill. De fick en helt underbar röksmak och njöts till middag tillsammans med en sallad.

På bilden kan ni också beundra ett nyförvärv till trädgården - ett 225 liters vinfat som ska få tjäna som vattentunna.
Test

Skickat från min iPhone

torsdag 12 maj 2011

Promenad på Djurgården


Så här års skulle jag behöva jobba all ledig tid i trädgården på landet. Tyvärr är J som bekant inte lika förtjust i att tillbringa varje helg i byn. Han fixar max ett halvt dygn innan han måste ta bussen hem till asfalten och röstar för att minst en av helgdagarna ska vara stadsdag.

I söndags befann vi oss därför i stan och jag måste erkänna att ett varmt bad var ganska skönt efter allt svettigt råslit på landet.

Solen sken från klarblå himmel, Stockholm hade tagit på sig sin vackraste försommarskrud och vi tog en långpromenad längs söders södra strand. Från Skanstull tog vi tunnelbanan till Slussen och sedan Djurgårdsfärjan till den gröna ön.

Djurgården är otroligt vackert i lövsprickningstider. Vi promenerade ut till Rosendal och tog en fika med kycklingmacka. Trots att Rosendal är snudd på FÖR populärt och inte riktigt lika bra som när det öppnade för många år sedan tycker jag fortfarande att det klassar in som ett av Stockholms bättre ställen för en fin-väders-dag. Kycklingmackan var rejäl med underbart surdegsbröd och stora bitar saftig Bosarp-kyckling. Absolut en god macka, men jag saknade lite mer kryddning på kycklingen och majonäsen borde haft mer vinägersting.

i Rosendals-shopen köpte vi späda purjolöksplantor och en kiwi-planta som påstods kunna ge kiwifrukter om man förvarade den på ett soligt ställe. Spännande!

Promenaden gick vidare till Blå Porten, ännu ett storfavoritställe. Vi fick en sittplats i halvskuggan på den fina innergården och delade på en god inkokt lax med färskpotatissallad, sås och syrade morötter. Ett glas rosévin till lunch, vilken lyx!

onsdag 11 maj 2011

Skummig sparrissoppa under blommande körsbärsträd


Vilken härlig årstid!

Just nu blommar det stora körsbärsträdet utanför mitt köksfönster. Kaskader av vita skyar.

Jag funderar på vad man gör av ett knippe vita sparrisstjälkar sedan de mjälla knopparna ångats till räksallad. Och svaret är - sparrissoppa såklart!

Skummig sparrissoppa, 2 pers

2 shalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe sparrisstjälkar
3 msk vitt vin
4 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
salt, peppar och en nypa socker

Skala och hacka shalottenlök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg, späd med vin och buljong. Lägg i sparrisstjälkarna. Koka tills de blivit mjuka. Ta upp stjälkarna. Låt svalna lite, skär längsgående snitt och skrapa loss det mjälla köttet på insidan. Lägg tillbaka sparrisköttet i kastrullen. Tillsätt grädde. Koka upp och mixa med stavmixer. Smaka av med kryddor. Ett jättegott tillbehör är olivoljefriterade salviablad!

tisdag 10 maj 2011

Försommarkväll med räksallad


Äntligen är säsongen då man mest längtar efter fräscha sallader här!

Räksallad ÄR en favorit.

Igår blandade vi en variant med bas av blandade blad, sommarkål, rädisor, ångade vita sparrisknoppar, gurka, tomat och vårlök.

Grönskan toppades med drivor av handskalade räkor, pocherade ägg och en dressing med hemlagad majonäs, gräddfil, dill, italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Ett givet tillbehör var grillat bröd. Skär skivor av surdegsbröd, helst lite torrt sådant. Pensla med olivolja, gnid in med vitlök, salta, peppra och grilla i grillpanna.

Vi fick lite bråttom vid upplägget av salladen. Det kanske inte blev optimalt tjusigt, men smaken var desto mer underbar. Mina pocherade ägg blev OK, men jag önskar att jag vore ännu bättre på att bemästra denna rätt. Har ni några tips?

måndag 9 maj 2011

Premiär för grillad anka


Vintersquash är en grönsak som håller otroligt länge. Jag har haft en Blue Hubbard liggande i rumstemperatur i köket sedan i september förra året och när vi skar upp den häromdagen var den helt perfekt!

Efter att ha frossat i "Jamie at home" på TV4 play var jag otroligt sugen på att laga Jamies kryddiga vintersquashsallad med grillad anka.

I Sverige är vi lite tråkiga i valet av fågelkött. Det blir oftast kyckling. I många andra länder är anka en vanlig fågel. I Stockholm kan man köpa fryst anka för 50 kr per kg på HS Asien livs i Söderhallarna. Fågeln vi köpte vägde 2,8 kg, tinade med hjälp av ljummet vatten på några timmar och blev riktigt, riktigt god när vi helgrillade den långsamt i klotgrillen (locket stängt!). Grilltiden var en dryg timme och vi avbröt när fågeln nått en innerteperatur på 74 grader.

Här är receptet till Jamies rätt i min eget tappning:

Grillad anka med vintersquashsallad (4 hungriga)

1 anka
1 vintersquash
salt och svartpeppar
3 msk honung
3 msk japansk soya
1 tsk korianderfrö
1-2 torkade chilifrukter
1/2 dl olivolja
saft och skal av 1-2 limefrukter
rapsolja
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soya
1 tsk brunt socker
1 färsk chili
1 vitlöksklyfta
10 vårlökar
1 knippa färsk koriander
salladsblad

Skölj ankan. Gnid in med en blandning av soya och honung. Salta och peppra ordentligt. Skär vintersquashen i stora bitar. Pensla med olivolja. Salta och peppra och strössla blandning av mortlad chili och korianderfrön över bitarna. Grilla anka och vintersquashbitar alternativt tillaga i ugn.

Rör en dressing av lime, olja, soya, socker, finhackad chili och vitlök.

Servera anka och squash på sallad med dressingen på. överströsslad med hackad vårlök och färsk koriander.

söndag 8 maj 2011

Bästa kycklingen på grillen

Vi är mitt i en helg fylld med god mat och hårt trädgårdsarbete. Igår grävde J upp kubikmetervis med gammal rabatt och ogräs eftersom vi ska anlägga en ny trädgårdsgång framför framför sommarhuset. Där ska man kunna gå och in mot den soliga husväggen ska jag ha tomatkrukor. Själv eldade jag ris i en tunna från klockan sju på morgonen fram till tre när det var dags att åka och fira syrrans födelsedag.

Födelsedagsmiddagen var toppengod och huvudnummret en härlig grillad kycklingrätt, konstigt nog nästan samma som J och jag lagat tidigare i veckan - grillad baconlindad kycklinglårfilé. Jag fyllde mina filéer med pesto och syrran hade marinerat sina. Båda varianterna blir helt suveräna. Knytena ska sedan grillas ganska långsamt på en kolgrill. Stäng locket och låt rätten får härlig röksmak! Det blir galet gott och OM man skulle få lite kris med tiden fungerar kycklingknytena ljumma eller kalla också.

Syrran serverade snygg sallad med svart quinoa, grillad sparris och avokado till sina kycklinglår. Vitlöksyoghurt förstås och mango chutney, detta underbara tillbehör till kyckling.

lördag 7 maj 2011

Vårlunch


En av våra leverantörer har den trevliga traditionen att bjuda på vårlunch med signatur Stefan Eriksson. I år var det varmrökt lax från KB rökeri och en sallad med ångade spritärtor, vit sparris och dill, ett 64-graders pocherat lantägg, kaprismajonäs, citron och forellrom som serverades tillsammans med surdegsbröd och rört citronsmör.

En enkel och elegant lunch som jag definitivt kommer att försöka återskapa på hemmaplan! Det underbart krämiga ägget och den pikanta kaprismajonäsen var verkligen pricken över i. För att inte tala om hur gott det är med färska ångade spritärtor.

Tack leverantören!

onsdag 4 maj 2011

Sommarens godaste sallad!?

Det har varit alldeles för lite mat på bloggen under den senaste tiden.
Ännu så länge är det inga riktiga sommartemperaturer utomhus, snarare tvärtom, men idag levereras bostadsrättsföreningens nya utemöbler och till helgen lovar SMHI sol och värme.

Då vill jag passa på att slå ett slag för vad som troligen är den absolut godaste sommarsalladen.

Salta och peppra en rejäl skiva fin utskuren biff. Skär persikor eller nektariner i halvor och pensla med lite olja. Grilla biff och persika/nektarinhalvor på träkolsgrill. Låt biffen vila en stund. Det gör faktiskt inte så mycket om den blir kall, även om ljummen kanske är optimalt.

En blandad grönsallad med tomater toppas med blåmögelost, t ex Ädelost, Roquefort eller Kornblomst, grillad biff i strimlor och grillade persikor/nektariner. Dressing på 2/3 olivolja, 1/3 vit balsamvinäger, salt, peppar och italiensk salladskrydda ringlas över.

Ät och njut!

måndag 2 maj 2011

Bokklubbskväll - Strindbergs stjärna

I förra veckan var det dags för bokklubben att träffas för att prata om boken Strindbergs Stjärna av Jan Wallentin.

Min uppgift var att stå för maten. Först tyckte jag inte att det fanns någon matinspiration alls i boken. Det äts och dricks inte så mycket förutom några trista konserver, en ledsen skaldjurssallad och stora mängder rysk vodka.

Men så bestämde jag mig för att utgå från platserna där boken utspelar sig. Falun, Kymlinge, Ypres (Belgien), Westfalen (Tyskland) och Nordpolen. Resultatet blev en plockmeny som kanske inte riktigt "höll ihop", men var rätt trevlig att mumsa på medan vi pratade om boken.

Kuber av Coop Primas goda falukorv på tandpetare med cocktailtomater och en hemrörd stark senap fick representera Falun.

I Kymlingeskogen finns det bara gran stod det i boken och det stämmer, vet jag, efter att ha deltagit i "Strövarna" i sagda skog som barn. Turligt nog hade jag sett Tareq Taylor laga kittostar med granbarrsskum på Trädgårdsfredag. Det visade sig dessutom finnas röda kittostar från Belgien på min Ica. Mitt skum blev inte optimalt, men rätten blev, trots detta, väldigt god.

Det belgiska temat fortsatte med blåmusslor, tillagade som jag lärt mig på F12.

Från Westfalen kom den westfaliska skinkan som rullats runt getost och ruccola. I Tyskland är det dessutom sparrissäsong så här års, varför kokt vit sparris med citrussmör och rostade hackade hasselnötter blev en av rätterna på bordet.

Efterrätten med inspiration från nordpolen var brittisk "Arctic roll" (rulle av vaniljglass med syltbredd rulltårtsbotten runt.)

Nu kan man fundera på om det är klokt att bjuda småbarnsmammor på falukorv men jag tror att alla hittade något som de gillade och middagen var nog trots allt betydligt bättre än boken. Strindbergs stjärna är en slags svensk Da Vinci koden. Tyvärr bara så oerhört mycket sämre. Boken börjar väldigt spännande med en klaustrofobisk grottdykning i skogarna utanför Falun. Intrigerna radar upp sig och man blir tvungen att sträckläsa ett tag. Sorgligt nog blir det bara mer och mer pålastat, historien håller inte ihop, huvudpersonerna beter sig osannolikt märkligt och språket är dessutom riktigt, riktigt dåligt. En besvikelse som helhet och slutet, när allt ska avslöjas är verkligen uselt. Mitt tips är att läsa en annan bok, t ex Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman, som är vår nästa bokklubbsbok.

Förresten, ett annat tips som har ökat min läsning av skönlitteratur till minst det dubbla: Med vanligt bibliotekskort + kod kan man gratis låna hem e-böcker till Iphone eller Ipad. Till datorn finns dessutom streamade ljudböcker att ladda hem. Jag kan lova att det är helt fantastiskt att
t ex höra Yvonne Hirdman själv läsa Den röda grevinnan!

Lille Neo

Tillfälligt avbrott på bloggen. Helgens valborgsfirande ställdes in då den älskade illern Neo plötsligt blev svag och eländig. Vi åkte i ilfart till veterinären, men i väntrummet blev Neo ännu sämre och inget kunde göras annat än att låta honom somna in.

Sorg i familjen. Vår lilla pälskling, den av illrarna som det aldrig varit några problem med (nåja, liite problem i början kanske, när han fick sitt smeknamn Bito.). Neo var mitt i rangskalan, mellan Gizmo=Chefen och Ebbe. Han månade om de andra två. Han älskade pipdjur och gröna trädgårdshandskar av gummi. Hans päls var härligt tjock och på vintern var han den präktigaste av illrar. (Tamillrar ökar till nästan dubbla vikten under vintersäsongen.)

Nu har Neo fått sin gravplats i trädgården på landet. Han är djupt sörjd och saknad av hela familjen.