torsdagen den 26:e maj 2011

Bästa picknicktipset

Mitt bästa picknick-tips är piroger. Perfekt att ha på lut i frysen och ta med sig ut när solen skiner!
Här är ett recept på goda sommarpiroger:

Gröna sommarpiroger med fetaost, 16 st
2 shalottenlökar, finhackade
2 l nässlor eller 300 g spenat
1 paket fetaost
salt, vitpeppar
stötta fänkålsfrön (till nässlor), riven muskotnöt (till spenat)
100 g smör
2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Skölj och förväll nässlorna. Fräs shalottenlök i smör, tillsätt nässlor/spenat och låt fräsa med. Smaka av med kryddor och bryt ner fetaosten i småbitar.

Smält smöret, späd med mjölken. Smula sönder jästen och häll degvätskan fingervarm över. Tillsätt salt och ägg. Rör i mjölet och arbeta degen tills den blir smidig. Jäs till dubbel storlek, ca 20 minuter.

Dela degen i 16 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en tunn rundel. Lägg den gröna fyllningen på degen och vik ihop pirogen. Förslut genom att gaffla kanten.

Jäs pirogerna i 20 minuter, pensla med ägg och grädda i 15 minuter i 225 graders ugn.



Pirogerna serveras med fördel till en annan favorit, iskyld gazpacho!

4 kommentarer:

Anna sa...

Jättegott! Ska definitivt testa dessa ;)

Elina sa...

Dessa ska bakas till helgen är planen! Ser jättegoda ut!

Ann-Louise sa...

Vackert, gott och jag kan tänka mig helt perfekt ihop med gazpacho!

tina sa...

Lovely!