I helgen njöt vi av en bit hemgravad lax. Jag har skrivit om det förr, men med risk för att bli tjatig kommer det nu igen: Det är helt otroligt att något som är så enkelt att göra kan bli så gott!
I helgen stekte vi varsin gravad laxbit på skinnsidan tills den blev svart och värmen gick en bit upp i själva laxköttet. Hemrörd hovmästarsås, såklart, sallad och små potatisar till detta.
På söndagen jobbade J med båten hela dagen, men det gick ingen nöd på mig för jag fick en STOOOR gravlaxmacka till lunch.
English version:
This weekend we enjoyed a swedish speciality, "gravad lax", cured salmon. It is easy to make your own and it tastes delicious.
Gravad lax - cured salmon
Cut 1 kg of salmon fillet with skin into two pieces. Mix 3 msk salt, 4 msk sugar and 2 tsk coursely ground white pepper. Sperad this over the salmon pieces, on the meat side. Add 1 dl freshly chopped dill. Put the salmon pieces together, meat side in and place it in a plastic bag. Leave in the refrigerator with something heavy on top for two days. Turn the packet a few times. Scrape the salmon pieces clean and place it in the freezer for two days.
Dill-sauce to cured salmon
Mix 1/2 dl mustard (mild, swedish mustard) with 1 msk sugar. Stir in 1 dl of cooking oil (oil with neutral taste, corn-oil for example) slowly, droppwise from the beginning. Season with 1/2 tsk salt, freshly ground white pepper, 1/2 msk vinegar and 1 dl chopped dill.
The cured salmon can be eaten cold, cut in slices with the sauce and boiled potatoes or on a sandwich. The salmon can also be grilled or fried until black on the skin side and served varm.
4 kommentarer:
Ja, hemgravad lax is da shit!
Och vi har en stor bit kvar i frysen. Lyckliga oss!
Hälsar fröken Dill
Åh, hemgravad lax är en av favoriterna. Mammas fel som åt det hela graviditeten :)
Klok mamma!
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar