torsdag 13 maj 2010

Vårbuffé








Nu är det verkligen en årstid för mottagningar och fester. Jag vill bidra med ett förslag på buffé inspirerad av vår och för sommar.
-
Kall vårlökssoppa med rädishack
Kallrökt lax med ört- och citronströssel
Minikalvfärsbiffar med rökig chiliglace
Ärtcrème och ljus svampcrème
Ångkokta vårprimörer
Surdegsbröd med basilikafärskost
Vaniljbrulee med bakad rabarber
-
Soppan och efterätten serveras i små glas. Allra helst hade jag velat ha kallrökt sejfilé istället för lax. Det är underbart gott, men tyvärr svårt att få tag på. Den milda kalvfärsen kombineras med söt, het, rökig glace. Vårprimörerna ångkokas invikta i folieark. Då kan de serveras varma med fite flingsalt och en klick smör på. Om man inte vill passa varm mat går det också att servera dem kalla. Såser med lite fastare konsistens vill jag kalla crèmer. Här blir det en ljusgrön ärtig, örtig variant och en med svamp.

Vårlökssoppa
1 potatis, skalad och tärnad
1 shalottenlök, skalad och hackad
2 msk olivolja
5 vårlökar, skivade
5 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
Salt, peppar, pressad citron

Fräs potatistärningar, shalottenlök och det vita från vårlöken i olivolja utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka långsamt i ca 20 minuter. Tillsätt det gröna från vårlöken de sista minuterna. Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Servera soppan kall i små glas med rädishack på toppen.
-

Minikalvfärsbiffar med rökig chiliglace
300 g kalvfärs
1 ägg
1 msk grädde
2 kantskurna skivor vitt bröd
1 lök, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1 msk chipotlepasta
2 msk flytande honung
2 tsk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
15 cocktailtomater
-
Blötlägg brödet med ägg och grädde. Vispa så att brödet finfördelas. Blanda ner lök, riven vitlök och kalvfärs. Salta och peppra. Blanda chipotlepasta, honung, rödvinsvinäger och olja till glacen. Forma små biffar. Stek eller grilla, trä på spett med cocktailtomater.
-
-
Ärtcrème (god till den rökta laxen)
1 dl frysta fina småärtor
1 dl crème fraiche
1 msk pressad lime
1 kvist färsk grönmynta, finhackad
Wasabi, salt och vitpeppar efter smak
-
Koka ärtorna någon minut. Slå bort vattnet och mixa i mixerns hacktillsats med crème fraiche och lime. Smaka av med hackad mynta, wasabi, salt och peppar.
-
-
Ljus svampcreme
1 dl smörstekt svamp (jag tog trattkantareller från frysen, annars t ex champinjoner+shitake)
1 dl crème fraiche
1 tsk pressad citron
tryffelolja, salt och vitpeppar efter smak
-
Mixa svamp, crème fraiche och citron i mixerns hacktillsats. Smaka av med tryffeolja, salt och peppar.
-
-
Basilikafärskost
Mixa naturell färskost med basilikablad och lite pressad citron. Smaka av med salt och peppar.
-
-
Ångkokta vårprimörer
vad man gillar eller får tag på av nedanstående:
knippmorötter
grön sparris
stjälkbroccoli
späd purjo
pressad citron
smör
-
Ansa primörerna. Lägg in lagom stora portioner i aluminiumfolieark. Pressa över lite citron, häll i någon msk vatten i varje paket. Salta lätt och toppa med en klick smör innan paketen tillsluts. Baka i 200 grades ugn ca 20 minuter tills primörerna blivit lagom mjuka.

9 kommentarer:

Frida sa...

Precis vad jag behövde! Har naturligtvis bestämt mig för att gör min studentbuffé själv och det jag siktar på är att det ska vara enkelt, lite ovanligt och fantastiskt gott. och INTE italiensk buffé (jag är så trött på pastasallader och trötta capreses med fakemozarella). Det här ger mig definitivt inspiration. :)

pipopp sa...

Ett ord: Snyggt!

lina sa...

Härlig vårinspiration. Soppan ska jag definitivt testa!

Åsa sa...

Nämen åååh så himla gott och fint! Fina bilder! Ljuset gör så mkt och vilken härligt vårgrön färg du har på dina maträtter här :-) I like!

Remsan sa...

Sån fräsch vårmat! Mycket gott!

Red Scream sa...

Läckert! :-)

Mikaela sa...

Vad glad jag blir att lite broccoli fick vara med där också! Mer broccoli åt folket!

Håkan och Anki sa...

Mmmm, kalvfärs som är så gott! Roligt med lite nya idéer, biffarna åker i "prova högen". Tack!

Fröken Dill sa...

Frida; kul att kunna inspirera. Inget fel på italiensk buffé, men de flesta är sååå tråkigta och italiensk mat är svår eftersom den bygger på råvaror av en kvalitet vi knappt har i Sverige.
Pia; TACK!
Lina; kul! En grön och vårlig variant av vichysoise, helt enkelt.
Åsa; lycka över att det gröna och ljuset äntligen är här var min inspiration.
Remsan; kul att du gillade bufféen!
Red Scream; stort TACK!!!
Mikkan; jag tror att jag kan komma att bli beroende av den nya "sparrisbroccolin".
Håkan och Anki; de blev riktigt, riktigt goda!
Hälsar fröken Dill