torsdag 27 maj 2010

Rabarbersorbet


Lite svalare väder har avlöst förra veckans sommarvärme, men igår var det en solig och fin kväll. Jag dammade av glassmaskinen och lagade en syrlig, svalkande rabarbersorbet.

Rabarbersorbet med apelsin och ingefära 4 pers
2 dl vatten
2 dl socker
300 g rabarber
1 apelsin, pressad
ca 1 cm riven färsk ingefära
4 äggvitor

Skiva rabarbern fint. Koka upp socker och vatten. Lägg i rabarberskivorna och koka några minuter. Riv ner ingefära. Häll i pressad apelsin. Kyl smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner i smeten. Kör i glassmaskin. Servera den läskande sorbeten i cocktailglas.

13 kommentarer:

Anna sa...

Dags att köpa glassmaskin! :-) VIlken härligt somrig sorbet.

Chezsofia sa...

Låter härligt! Kul med ingefäran i också. Hos oss blev det syrensorbet häromveckan men jag förbisåg (det var lite lite smet) att använda glassmaskinen utan körde med fryst saft och mixer istället.

Anna B sa...

Oj så gott! Hade rabarberkompott och grädde kvar som jag gjorde en experimentglass-smet på. Får se hur den blir. Ingefära till lät friskt, Fröken Dill

Emmas Kök sa...

Spännande med rabarber och ingefära! Det måste jag prova nån dag!

pipopp sa...

Gott! Kikade på SOfias/Chezsofias syrensorbet precis.
Jag är ingen stor glassätare, men är fin sorbet en varm sommardag är nära himmelriket.

FrkDill, måndag em i v 26 (tror jag) kommer jag bila i Roslagen, kanske nära dig (tror jag). Om du kan styra arbetstider kanske vi kan göra en shoppingraid på skebo kött, eller anorstädes?
Jag ska skjutsa sonen på ett läger, det vore trevligt att öka på nöjeskontot den dagen.

Remsan sa...

Åh... Kan föreställa mig smaken, måste varit jättegott!

Emil O. sa...

Appropå ingenting Dillen så är det medeltida marknad i husby-långhundra den 6/6 10-16:30. Trevliga matprodukter förra året iaf, hästkorv, lokal isterband och rökt fläsklägg bland annat.
Vi borde mötas upp där tycker jag, ligger ju typ mitt emellan oss. Och dessutom är det trevligt.

Håkan och Anki sa...

Det lät ju alldeles underbart gott, jag äskar sorbet. "Snor" receptet och testar det på fredag tror jag minsann!

Fröken Dill sa...

Anna; går säkert OK att göra den i frysen också, om man rör ett par gånger under infrysningen.
Sofia; DET läste jag om förra året. Dags att prova nu när min favoritblomma blommar!
Anna B; ingefära och rabarber är bra kompisar!
Emma; som sagt, en god kombo!
Pia; låter MYCKET intressant. Jag tror och hoppas att jobbet ska lugna ner sig tills dess så att man kan komma ifrån.
Remsan; testa vet jag!
Emil; låter intressant, måste bara kolla att det inte krockar med byns växtmarknad som är samma dag. Återkommer!
Håkan och Anki; KUL, ska bli spännande att se vad ni tycker.
Hälsar fröken Dill

Annika sa...

Dags att pröva att göra sorbet, tror jag! Jag har gjort kanelglass ripplad med rabarbercoulis (vid något tillfälle), men detta ser så otroligt gott och snyggt ut!

Fröken Dill sa...

Emil; åååå ingen medeltida marknad hanns med, det blev lite mer pyssel med växtmaknaden än jag trott. Hoppas du/ni kom iväg för det lät toppen!
Annika; härligt med Annika-glass! Jag ser fram emot att du tar dig an sorbet-äventyret. Själv ska jag försöka använda min glassmaskin mycket i sommar!
Hälsar fröken Dill

Emil O. sa...

Dillen: Medeltida markanden var härlig även detta år, och bra väder dessutom. Fick med mig rökt och grillat sidfläsk, eskesta blåmögelost (pia, rekommenderas), rökt fläsklägg, visthuskorv med vitlök och en burk lokal honung. höjdpunkten på marknaden är dock helt klart tornerspelet, välrepat och med duktiga ryttare. Förra året hittade jag faktiskt myskmadra på den medeltida marknaden, har fortfarande torkade blad av den kvar dock.
Vi kanske ses någon gång under sommaren om vi har tur.

Fröken Dill sa...

Låter helt suveränt Emil. Rökt och grillat sidfläsk, hur gott låter inte det??? Varför ska alla aktiviteter jämnt krocka?
Undrar fröken Dill