Veckans fisk från Årstiderna var blekafilé. En fisk jag aldrig ätit förut, men efter påläsning på nätet förstod jag att den kunde behandlas som torsk. Bleka kallas ju också för "lyrtorsk".
Egentligen hade jag tänkt avbeställa fisklådan eftersom J är bortrest, men turligt nog ändrade jag mig. Träffade systern och minsta systersonen på landet och vi lagade fredagsmiddag tillsammans.
Årstiderna föreslog en mycket enkel bakning i ugn för fisken. Vi följde deras råd , men la till citronskivor och hackad ramslök. Primörer i form av färskpotatis, vit sparris, skärbönor och färsk rödlök nättkokades och så hjälptes syrran och jag åt för att få till en hollandaise som piffades med stora mängder finhackad ramslök. Ååå vad jag gillar den fluffiga, citrusiga såsen hollandaise! GOOOOD!
Bakad blekafilé (eller annan torskliknande fisk)
fiskfilé
smör
salt och svartpeppar
citronskivor
finhackad ramslök (eller vårlök)
Lägg fiskfiléen i en smörsmord ungsfast form. Krydda med salt och peppar. Lägg på citronskivor, ramslök och täck med aluminiumfolie. Tillaga i 175 graders ugn 15-20 minuter beroende på hur tjock fiskfiléen är.
Citrushollandaise med ramslök 4 pers
2 msk pressad citron eller både citron och lime
2 äggulor
125 g smör
salt och peppar
ca 20 blad finhackad ramslök (eller vårlök)
Smält smöret. Vispa samman äggulor och citrusjuice. Fortsätt vispa i vattenbad (kokande vatten i kastrull). Tillsätt smöret långsamt under kraftig vispning (mycket bra att vara två i detta moment). Salta och peppra, tillsätt den hackade ramslöken och servera genast.
Och tänk, imorgon kommer jag att vakna på landet i hänryckningens tid!
6 kommentarer:
Ser jättegott och somrigt ut! :-) Och hollandaise ÄR gott!
Själv gjorde jag en, något för vinägrig, ramslök-Beurre Blanc till de vita sparrisarna från Årstiden-lådan.
Tjejen hatar fisk så någon fisklåda är det tyvärr inte tal om... Iofs gillade hon inte sparris innan jag lagade den heller, så man kanske ska ge sig på att omvända hennes fiskskräck med.
Oj så gott det såg ut! Härlig bild! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake
Såå gott! I like :-)
Det där såg fantastiskt gott ut! Börjar du bli kompis med den vita sparrisen nu? ;)
Jag är smått avundsjuk över den härliga måltiden!
Anna; det där syrliga, fluffiga hos en hemlagad hollandaise ennler bearnaise slår det mesta.
Emil; ramslök- Beurre Blanc låter inte helt fel. Hoppas fiskövertygandet lyckas, annars kan ni kanske äta olika mat?
Daniella; stort tack!
Remsan; vi frossar i färsk vitfisk numera, stekt, ugnsbakad eller grillad. Inte helt fel!
Lena; jag gillar fortfarande inte när den visar sig från sin träiga eller beska sida, men den har sina fördelar, det måste erkännas!
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar