söndag 9 maj 2010

Grillad lax med avokadokräm


Häromdagen kunde jag inte låta bli att kasta avundsjuka blickar på min kollega P:s lunch. Hon hade köpt en take-away-rätt från lyxiga "Fine Food". Rätten bestod av sallad, små spett och det som såg allra godast ut - en fluffig, grön avokadokräm.

Den där avokadokrämen satte sig på min hjärna och när arbetsdagen var slut begav jag mig på jakt efter en lagom mogen avokado. Inte helt lätt. De flesta butiker erbjuder bara stenhårda eller äckligt övermogna avokados. Till slut la jag i alla fall vantarna på ett bra exemplar. Jag ville äta min avokadokräm med grillad lax och en sallad överströsslad med rostade frön.

Resultatet blev mycket lyckat. Mild och sval avokadokräm till lite rökig, lax med aningen hetta och sötma i marinaden. Sallad överströsslad med knapriga solros- och pumpafrön. För en mer mättade rätt kunde man ha valt att lägga till några små färskpotatisar eller varför inte quinoa?

Grillad lax med avokadokräm och sallad 2 pers
2 laxskivor
flytande honung
sambal oelek
smakneutral rapsolja
salt och svartpeppar
skalade solrosfrön och pumpafrön
1 avokado
2 msk crème fraiche
pressad lime
salt och vitpeppar
gröna blad
skivade rädisor
cocktailtomater
rödlök, strimlad
vinägrett: 1/3 vit balsamvinäger 2/3 god olivolja, salt och svartpeppar

Stryk laxskivorna med en blandning av flytande honung och sambal. Salta och peppra. Avsluta med att pensla på lite olja så att laxen inte bränner fast i grillen.

Rosta solros- och pumpafrön i en torr järnstekpanna tills de får lite färg.

Mosa avodkaoköttet med crème fraiche. Smaka av med pressad lime, salt och peppar.

Blanda salladen, sprinkla över vinägrett och toppa med rostade frön.

Grilla laxen och servera med sallad och avokadokräm.

7 kommentarer:

Maria sa...

Om jag skulle hamna på en öde ö och fick välja något att ha med att äta, hade jag valt avocado. Så mycket älskar jag det!

Nej, nu är det dags för en sen frukost med avokado- och skinkmacka :)

Skogseva sa...

Inspirerad!
Det får bli rökt tuppbröst med sallad och avokadoröra av något slag. Jag vill ha lite finhackad chalottenlök i min...
Glad söndag önskar
Eva

Remsan sa...

Låter kanongott. Gillar när de har förpackningar i butiken med ätmogen avocado, brukar dessutom vara krav-märkt.

Anna sa...

Åh vad gott det ser ut! Avocad och lax är en oslagbar kombination ;-)

Fjällmor sa...

Oj så gott!

Vänliga fjällhälsningar

Åsa sa...

Gott, gott! Den avokadokrämen fungerar till det mesta; kokt potatis, snabbpizzan men tomat, kronärtskockhjärtan och ost, på det nybakade brödet och ja så mycket mer :-) Avokado skulle jag aldrig vilja vara utan.

Fröken Dill sa...

Maria; en riktigt fin avocado ÄR himmelriket!
Eva; gärna lök också, det låter gott.
Remsan; ibland är det värt den extra pengen.
Anna; fint med rosa och ljusgrönt också!
Fjällmor; kul, testa vet jag!
Åsa; nej nu måste jag köpa hem ett storpack avokado!
Hälsar fröken Dill - avokadomanen