måndag 10 maj 2010

Nässelrisotto med marinerade spett


Efter att ha läst det här blev jag toksugen på nässelrisotto. Under lördagens snabbtur till landet plockade jag ett par liter nässlor i den iskalla snålblåsten. J tipsades om att ett sauvignon blanc-vin kunde bli en bra kompis till nässelrisotton. Tillbaka i stan inhandlade jag kycklingfilé från Hagbygård. Köttet tärnades, träddes på spett och marinerades innan det var dags för grillning på glöden efter en rejäl brasa i kaminen.

Vi avnjöt kycklingspett och nässelrisotto med en klick vitlöksyoghurt. Vinet som J köpt, Drostdy-Hof sauvignon blanc smakade utmärkt till.

Nässelrisotto med kycklingspett 2 pers
2 kycklingfiléer
sesamolja
sambal oelek
soya
ostronsås

1 l färska nässlor
2 dl carnaroli eller annat risottoris
1 shalottenlök, finhackad
3 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin, oekat
7 dl grönsaksbuljong, varm
1 dl riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i kuber och trä på blötlagda träspett. Pensla med en blandning av sesamolja, sambal, soya och ostronsås.

Skölj nässlorna noga i flera vatten. Förväll någon minut i kokande vatten. Låt svalna och rensa bort grova stammar. Hacka grovt.

Fräs löken i olivolja utan att det tar färg. Låt riset fräsa med ca 1-3 minuter. Häll på vinet, låt koka in, rör och späd vartefter med den varma buljongen. Efter ca 17-20 minuter bör riset vara mjukt med bara en liten kärna. Tillsätt nässelhacket och koka någon minut till. Ta kastrullen från värmen, tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Grilla spetten på glöd eller i grillpanna. Rör samman turkisk yoghurt med pressad vitlök, salt och peppar. Ät spetten med nässelrisotton och en klick vitlöksyoghurt.

3 kommentarer:

Lena sa...

Du fresterska! Det där lät ljuvligt! Jag måste hitta ett nässel-ställe!

Åsa sa...

Mmm, god risotto. Brukar laga så som du här fast med hackad spenat.

Fröken Dill sa...

Lena; en av de härligaste vårprimörerna och dessutom GRATIS!
Åsa; spenat fungerar också jättebra, utanför nässelsäsong.
Tycker fröken Dill