I ett svagt ögonblick lovade jag en kollega att laga pajer (matpajer som ska ätas med sallad) när hon bjuder in oss arbetskamrater till sitt lilla sommarställe i skärgården i början av juni.
Det finns bara ett problem. Jag har inte så många idéer om just pajer. Faktum är att jag bara har en vag tanke om att jag gillar pajer där en god salami ingår i fyllningen. Snälla läsare kan ni hjälpa mig med några fler idéer på riktigt goda pajer? Vi har några kollegor som inte äter fisk eller kött så någon paj bör vara helt vegetarisk.
15 kommentarer:
Jag brukar göra en tomatpaj som jag vanligtvis serverar till grillat med fetaostkräm. Pajbotten med grahamsmjöl, fyllning: svetta någon schalottenlök och ett par klyftor färsk vitlök i olivolja, i med två burkar hela goda tomater timjan salt och peppar. i med det hela i den förgräddade formen, skiva massor av tomater i olika former och fäger och lägg tätt över fyllningen. In i ugnen. Garnera med färsk timjan.
Annars är en hederlig quiche lorraine aldrig fel. Man kan också göra kall paj med skagen fyllning.
Lycka till!
Tysk eller fransk eller alsacisk lökpaj, det är ungefär samma sak.
Den är helt fantastisk med tanke på de prisvärda ingredienserna. Låt bara löken smälta länge, länge, länge.
Här är min variant som brukar vara populär:
Lökpaj - nästan rätt
Här är min bästa bästa bästa! http://njutmaten.blogspot.com/2010/01/gronkalspaj.html
En av mina favoriter är en paj som är ur Astrids Kök, modifierad av mig. Pajbotten, Äggstanning (som jag brukar krydda med mycket gröna örter, gärna persilja), körsbärstomater (stick ett hål i dom), fetaost, kalamataoliver. Grädda, kanske 25-35min i 200, och njut.
Annars borde en med getost (chevre) och grön sparris helt klart ligga i tiden.
Getostpaj med salami och pinjenötter är ett säkert kort:
http://tildaskokovin.blogspot.com/2010/05/getost-och-salamipaj-med-pinjenotter.html
Här kommer mitt förslag! Det är iofs den enda pajen (förutom äppelpaj) om kan kan... :-)
http://redscreamandriesling.blogspot.com/2009/04/phrasy.html
Seriöst! "som jag kan" ska det ju stå!
Klart du ska göra grönkålspaj! http://almamater.bloggplatsen.se/2009/12/28/2338552-a-ida-blire-paj/
Filodegspaj med keso och fetaost:
http://www.pickipicki.se/2008/09/filodegspaj-med-keso-och-fetaost/
Eller kanske slå till med en nästa-paj, och istället laga grönsakstårta:
http://www.pickipicki.se/2010/03/en-kalasfin-gronsakstarta-att-lagga-pa-minnet/
Många goda pajtips här bland kommentarerna, jag ska nog surfa runt en sväng. :-)
Den här räkpajen återkommer jag ständigt till: http://kardemums.blogspot.com/2009/07/rakpajen-fran-mohippan.html
Om skaldjur passar.
Jag brukar göra en tomatpaj med mycket tomat, mozarellaost och parmesanost. Vegetarisk, ostig, tomatig och mycket god. Men det är nästan ett måste med myket fräscht sallad till paj. Paj blir lätt väldigt stabbigt...
Tack för alla fantastiska tips på pajer! Hur ska jag nu kunna välja? Kanske bakar jag några "testpajer" redan nu i helgen när vi har knytis på en släktträff?
Fortsättning följer...
Hälsar fröken Dill
Jag älskar pajer och brukar ofta bjuda på det! Har många goda recept på min blogg. Men något jag annars kan rekommendera ifall någon äter GI-mat eller LCHF är att göra en LCHF-pajdeg. Kan fyllas med i stort sett vad som helst. En normalstor paj: Pajdeg a la LCHF
25 gram smör
6 ägg
1 dl grädde
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg och grädde. Smält smöret i pajformen. När smöret är lätt brynt slå över äggblandningen och grädda tills ytan har fått en gyllene färg.
Kanske lite sent att komma med nya recept, men här är en favorit hemma hos mig:
http://eksnak.blogspot.com/2008/05/paj.html
Lycka till!
Återigen JÄTTESTORT tack för alla tips! Jag tror att jag lånat idéer från flera av er. Och de som inte används nu, t ex grönkålspaj, kommer jag att göra vid något annat tillfälle.
Det blev salamipaj med fetasot, oliver och grönsaker och en paj med ugnsrostade cocktailtomater, färska örter och fetaost.
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar