Den gågna helgen har gått i vårbrukets tecken. Första sådderna i köksträdgården på landet är nu avklarade.
Sent om sidor hade dessutom de första späda, lilagröna nässlorna blivit färdiga för plockning. Det är något speciellt med årets första nässelsoppa!
Nässelsoppa med vitlöksyoghurt och räkor 2 pers
1 l nässlor
1-2 shalottenlökar, skalade och hackade
1/4 färsk fänkål, tärnad
6 dl vatten + kycklingfond
salt, vitpeppar, fänkålsfrö stötta i mortel
turkisk yoghurt
vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
färska räkor
Skölj nässlorna noggrannt i flera vatten. Koka upp 1 l vatten i en kastrull och förväll nässlorna i några minuter. Slå av i durkslag, låt kallna något och rensa sedan bort grova stammar och hacka nässlorna fint.
Fräs lök och färsk fänkål i smör. Späd med vatten och kycklingfond. Koka i 10 minuter. Tillsätt nässlorna och koka ytterligare några minuter. Mixa med mixerstav, smaka av med salt peppar och mortelstött fänkål.
Rör samman yoghurt med riven vitlök, smaka av med salt och svartpeppar.
Servera nässelsoppan med vitlöksyoghurt och toppa med färska räkor.
11 kommentarer:
Tusigt! Jag har nyplockade skott här hemma i detta nu. Känns rätt lyxigt! :)
Jag har faktiskt aldrig ätit nässelsoppa, eller nässlor alls för den delen.. kanske ska bege mig ut på jakt i helgen :)
(Jag lyckades inte hitta din email, därav så använder jag din kommentar funktion.)
Jag vill bjuda in dig till vår tävling: Årets Tapaskreatör 2010.
Sex finalister går till final i Stockholm där en jury bestående av kändisar/kockar väljer ut vinnaren som får ett pris värde 5 000:- plus äran och publiciteten förstås. Det blir även en vin- och vinäger provning i samband med finalen.
Reglerna är enkla – det gäller att komponera passande tapasrätter till ett Chardonnay vin från Sydafrika. Läs mer om reglerna på länk nedan.
Tävlingen sker i samarbete med Tasteline och vi hoppas på publicitet från en rad andra medier som förhoppningsvis din blogg kan dra nytta av. Aftonbaldet har lovats förtur för vidare publicering, först och främst fokus på de 6 finalisterna och därefter på det övriga startfältet.
Vår jury består av Mange Schmidt & Wille Craaford (Artister, matälskare och deltagare i Stjärnkocken), Jürgen Grossmann (Krögare Restaurang GQ Stockholm och sparrisfantast) och Simon Källquist (Sommelier och delägare i Concealed Wines AB).
Innan den 10:e maj behöver vi ditt bidrag eftersom röstningen på nätet då påbörjas. Om du har några funderingar är det bara att du mailar eller ringer mig på 0737-099 182. Du kan även gå in på vår hemsida för mer info.
http://www.concealedwines.com/page.asp?pageID=2612
MVH/
Calle Nilsson
Concealed Wines
Ljuvligt med nässelsoppa. Våra gröna har precis börjat titta upp. Längtar otroligt till vårens första kok.
Härligt nu när trädgårdslandet tinat fram och fröpåsarna svämmar över köksbordet.
Odlarhälsningar Mimmi
Det var en spännande variant! Tänkte vänta med nässlor tills i nästa vecka när cirkeln kommer
Jag vill oxå prova nässelsoppa, det har stått på min önskelista länge nu. Men vi är så mesiga med själva plockningen av nässlor, vilka man ska ta och var man ska plocka dom... får väl försöka skärpa till oss och prova!
Ser verkligen gott ut. Ska ta en sväng ut i skogen till mitt nässelställe och se hur långt de kommit idag. De växer på en myrstack i bekväm plockhöjd.
Tack för påminnelsen :)
Det är verkligen ett härligt vårtecken. Supergott!
Inte så många som äter nässelsoppa, men det är ju så gott. Bra man kan göra något med de där otäckingarna...
Jag har precis kommit in med en stor bunke små nässlor och nässelsoppa står på menyn. Det är ju såååå gott! :-)
Kram Karin
Mikkan; det är en delikatess!
Maria; du måste testa, ännu godare än det låter och dessutom GRATIS!
Mimmi; nu är säsongen då ALLT ska ske i odlingssammanhang!
Anna B; det är en perfekt bjudrätt!
Håkan och Anki; kanske inte just intill stora vägar, men annars tror jag det går bra bara man sköljer dem ordentligt.
Birgitta; modigt att plocka hos myrorna!
Nässelblom och choklad; man ÄR lite svältfödd efter primörer så här års!
Remsan; ännu så länge är de mer till glädje än besvär, de små rackarna!
Karin; grattis! Jag vill ha mer nässlor nu innan de blir för grova.
Hälsar fröken Dill
Skicka en kommentar