måndag 21 april 2008

Ungsrostade rotsaker/grönsaker


Sedan några år tillbaka har jag en storfavorit som tillbehör till mat. Ungsrostade rotsaker och grönsaker! Snyggt, suveränt gott, nyttigt och lätt att göra.

Här är några favoriter att rosta: morötter och palsternackor skurna i fjärdedelar på längden, stora klyftor av röd eller gul lök, bitar av rotselleri, fänkål, jordärtskocka, aubergin eller squash. En eller annan potatis brukar jag också klyfta i. Bitarna saltas och peppras och penslas med olivolja (citronolivolja är t ex gott). Andra kryddor, t ex rosmarin eller timjan eller en blandkrydda som "pasta rossa" fungerar fint till.

Det hela rostas i 200 graders ugn ca 30 minuter. Lite tuggmotstånd ska finnas kvar, men potatisklyftorna måste ha hunnit bli mjuka.

Härom veckan rostade vi en halv citron tillsammans med grönsaker och rotsaker. Citornen som får en speciell smak av att rostas pressades över stekta laxskivor och det hela åts med matlagningsyoughurt och mango chutney.

Inga kommentarer: