tisdag 1 april 2008

Chèvre-sallad med valnötter


Förra året hälsade jag på en kompis i Holland. På ett mysigt uteställe i Amsterdam åt jag en sallad som har fungerat som inspiration sedan dess. Salladsbasen kan variera, t ex kan den bestå av blandade gröna blad, tunnstrimlad rödlök, rädisor och cocktailtomater. Så här års fungerar det också bra att komplettera med strimlad morot eller slantade palsternackor som stekts i olivolja. Salladen blandas med några matskedar dressing (olja, vinäger, kryddor). Ovanpå salladen lägger man chèvre-ost i bitar och valnötter. Balsamvinägersirap, som är lätt att göra själv, ringlas över salladen.

Balsamvinägersirap
1 1/2 dl röd balsamvinäger
1 dl socker

Koka ihop ingredienserna till en sirapsliknande konsistens. Passa på slutet så att det inte bränns vid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja sallader gillar de att äta till lunch här i Holland. Ofta är chèvren varm ocksa.

Fröken Dill sa...

Chèvre är alltid gott. Varm eller kall. Jag vill minnas att det finns en bit i J:s kylskåp. Man kanske skulle åka dit med planen att gratinera den...
Funderar fröken Dill