lördag 5 april 2008

En lunchlådefascists bekännelser



Jag brukar ta med mig lunchlåda till jobbet. Det är kanske lite präktigt, men sparar både tid och pengar. Om man har god mat i lådan smakar det ju dessutom oftast bättre än lunchresturangernas standardutbud. Nyttigare tror jag också att det blir eftersom luncherna på stan ofta är väldigt feta. Och när man någon gång äter ute kan man kosta på sig att välja med omsorg och ta sig tid att njuta.

Nästan bara fördelar med lunchlådor alltså, men det finns ett krux. All sorts mat passar inte i matlåda. Att t ex microvärma biff eller kokt potatis är effektiva sätt att ta död på fina matvaror. Kyckling kan också få konstig smak av att värmas upp. Fisk blir totalt överkokt om den varit tillagad tidigare.

En storfavorit i lådan är däremot lasagne. Den blir nästan bara godare om den får ”stå till sig” och sedan värmas upp. Det tar lite tid att göra lasagne och därför brukar jag passa på att göra en rejäl omgång och spara till matlådor. Sallad av strimlad vitkål är perfekt att äta till lasagne.

Köttfärslasagne
Köttfärssås:

400 g köttfärs
2 gula lökar, hackade
3 klyftor vitlök
1 morot, grovhackad
1 bit rotselleri (ungefär lika stor som moroten), hackad
2 paket konserverade tomater (Extragott blir det med någon lyxig variant från Mutti, t ex cocktailtomater eller en variant med örtkryddning)
3 msk tomatpuré
en gnutta socker
2 dl rött vin
några msk koncentrerad kalvfond
salt, peppar och oregano
Bechamelsås:
1 l mjölk
1 dl idealmjöl
salt, vitpeppar och riven muskotnöt
ett par msk smör

lasagneplattor
3 dl riven lagrad ost

Fräs lök, morot och rotselleri i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Lägg över lök, rotsaker och köttfärs i en gryta. Lägg i konserverade tomater, tomatpuré, socker, vin och fond. Låt koka långsamt i minst 30 minuter. Pressa i vitlöksklyftorna på slutet och smaka av med salt peppar och oregano.

Vispa ner idealmjölet i lite av mjölken i en kastrull. Späd med resten av mjölken. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt och vispa ner smöret.

Varva lasagenplattor med köttfärssås och bechamelsås i en smörjd ugnsform. Ovanpå sista lagret plattor hälls becahamelsås. Strö på ost, svartpeppar och oregano.

Grädda ugn efter anvisning på lasagneplattspaketet. (Olika typer av plattor behöver olika lång tid i ugnen.)

Inga kommentarer: