onsdag 16 april 2008

Nässelsoppa


Jag jobbar för mycket och hinner inte skriva om mat.

I helgen var det i alla fall dags för en säsongens första tur till mitt sommarhus. Stället hade klarat vintern galant, alla lökar jag satte i höstas hade kommit upp och ogräsen var på väg. Tur att nässlor i alla fall är goda i mat. Jag plockade späda grönvioletta nässelskott till vårens första nässelsoppa.

Nässelsoppa (2 port)
1/2 l späda nässlor
1/2 l vatten
Grönsaksbuljongtärning/pulver
1 liten lök, hackad
Salt och vitpeppar
1 nypa nymalda fänkålsfrön

Skölj nässlorna noggrannt flera gånger. Koka upp vattnet. Lägg i nässlorna och låt koka någon minut. Spara kokvattnet. Grovhacka nässlorna. Hacka löken och fräs i lite smör. Späd med kokvattnet, lägg i grönsaksbulojong och nässlor. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och nymortlade fänkålsfrön.

Serveringsförslag 1: förlorade ägg
Serveringsförslag 2: ägghalvor
Serveringsförslag 3: en klick vitlöksyoughurt och några räkor

Inga kommentarer: