måndag 23 november 2015

Flower sprout - nyhet i grönsakshyllan


Redan förra året upptäckte vi en grönsak så ny att den ännu inte fått något svenskt namn. "Flower sprout" är en slags ny variant av brysselkål. Istället för slutna huvuden består den av mer öppna rosetter, otroligt snygga skiftande i grönt och lila. Smaken är dessutom mildare och nötigare jämfört med vanlig brysselkål.

Vi avnjöt de söta kålrosetterna förra hösten och tänkte att de skulle kunna bli perfekta på julbordet, men när den tiden kom fanns de inte längre att köpa. I år har vi hittat flower sprouts på ICA och hoppas att säsongen varar lite längre.

Säkert finns det mycket man kan använda flower sprouts till, men jag har ännu så länge bara stekt dem i smör eller olivolja, kryddade med lite salt och vitpeppar.

Jag har också tagit reda på att man kan köpa fröer till denna skönhet, så den kan kanske kan bli något att ha i egna köksträdgården 2016?

4 kommentarer:

Lisa sa...

En favorit hos mig :) Tyvärr glömde jag att så den i år, ve och fasa ! Har haft för mycket att göra med plantskolan så jag missade både denna och kålrabbin...och det är nästan ännu värre. Köpte frö genom Odla.nu och har odlat den ett par år tidigare. Den är väldigt vintertålig och går bra att plocka små blad från hela vintern igenom för att ha i salladen, om man inte vill skörda hela buketterna då. Toppbladen är nästan godast. Lycka till med sådden nästa år :)
Lisa/Lisas trädgård

Fröken Dill sa...

Å, nu blev jag supersugen på att odla den vackra nya kålen! Lila kålrabbi premiärodlade jag i år och de blev verkligen goda, om än ganska små (jag hade nog satt dem lite för tätt...) Misstänker att flower sprout-plantorna blir stora och egentligen har jag inte plats, å andra sidan är sådant som kan skördas lite udda säsonger toppen.
Tänker fröken Dill och drömmer om odlingssäsongen 2016...

Kim sa...

Åh vilken trevlig ny bekantskap! God och snygg - vad mer kan man begära på tallriken? (Nyttig, klimatsmart... men där kvalar den kanske in också?)
Har aldrig sett den förut, men ska hålla ögonen öppna!

Fröken Dill sa...

Jag tycker den verkar toppenbra på alla sätt och det verkar ju som om de håller på att lansera den i större omfattning:

http://www.gottochnara.se/2015/11/flower-sprout-en-vacker-mild-och-lattlagad-nyhet-i-gronsaksdisken/#.VlSKcXYvdaR

Kanske kan man ha den på julbordet tillsammans med traditionell brysselkål...