måndag 30 november 2015

Surkål


Jag gillar verkligen surkål, faktiskt så mycket att jag kan vakna mitt i natten och smyga upp för att ta mig ett par skedar. Nu har vi också börjat grilla i vår kakelugn och en rejäl portion surkål är ett perfekt tillbehör till kryddig, köttig, grillad korv med senap. Surkål passar också till mustiga grytor.

Jag har gjort egen surkål för länge sedan och den gången blev den verkligen bra.

Tyvärr var det före bloggens tid, varför jag inte kunde läsa på hur man borde göra. För några veckor sedan gjorde jag därför en surkål som inte blev riktigt som den skulle. Trist, men man lär av sina misstag och nästa omgång blev perfekt.


Surkål

2 kg ekologisk vitkål (den får inte vara besprutad, då riskerar man att det inte finns rätt bakterier med för syrningen)
4 tsk jodfritt salt (jod är bakteriedödande)
lag bestående av 1 l vatten som kokat upp med 2 tsk jodfritt salt och fått svalna
2-liters konserveringsburk av glas
1 rejält stor mortel eller 1 normalstor mortelstöt + 1 kastrull eller oöm skål


Diska alla redskap och burkar mycket noga innan du börjar och tvätta händerna ordentligt. Det är viktigt att inte kontaminera jäsningen med fel sorts mikroorganismer.

Ta av de yttersta bladen på kålhuvudet. Riv resten fint på mandolin. Mortla i omgångar i morteln, eller kastrullen. Använd mortelstöten för att slå sönder kålens fiber så att den blir slak om avger vätska. Lägg all kål i en stor skål eller på ett bleck. Strössla på saltet och rör runt i kålen så att det fördelas. Packa i konserveringsburken. Avsluta med att, vid behov, hälla på lag så att det täcker kålen.

Se till att kålen hålls nere i vätskan genom att avsluta med en lätt uppblåst plastpåse överst i burken. Lägg på locket löst över konservburken. Det kommer att pysa och bubbla några dagar, så ännu kan man inte stänga så att det blir tätt.

Låt burken stå i rumstemperatur, max 22 grader i 5 dagar. Det kommer att dofta syrligt, men det är en del av processen. Kontrollera att kålen ser bra ut och doftar friskt syrligt. Dela ev upp på rena mindre burkar. Förslut och ställ i kylskåpet.

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Kul! Jag älskar också surkål, men har inte vågat prova själv. Det verkar ju lätt!

Fröken Dill sa...

Absolut lätt! Se bara till att det finns ordentligt med lag som täcker och täck inte burken bara med en handduk som en del recept förslår, då riskerar kålen att torka ut och bli brun och otrevlig. Nu har jag fått blodad tand och funderar på att jäsa egen koreansk kimchi.

Red Scream sa...

Ah, kimchi som är så gott! Jag kan bara fuskvarianten, det vore kul att lära sig det.

Fröken Dill sa...

Jag brukar köpa färdig kimchi på den lilla koreanska matbutiken på Luntmakargatan. Den är suverän! Kan jag få till egen som är något åt det hållet blir jag hur glad som helst.

Unknown sa...

Nu är jag lite osäker här, ska man alltså låta bli att stänga locket de första dagarna? I andra recept jag sett verkar det som om locket skall stängas helt enkelt. Visserligen bildas de förstås gas, koldioxid antar jag, men pyser inte den ut ändå när trycket blir högt nog? Det viktiga skulle jag ha trott är att syre inte kommer in, då verkar locket stängt säkrare.