onsdag 25 november 2015

Lax Teriyaki

lånad bild

En av mina (många) favoriträtter är teriyakilax.

Igår testade vi Gordon Ramsays recept och det var lättlagat och blev otroligt gott.

Vår marinad blev inte alls lika tjusigt tjock och mörk som originalet. Vi använde japansk Kikkomansoja, kanske skulle man valt någon annan? Å andra sidan blev resultatet så gott att jag helst inte vill ändra.

För tillbehören till den smakrika fisken höll vi kylskåpstömmarorgie med grönsaker, bl a fyndade vi en massa av mina egenodlade pak choier. Dessa frästes i panna på enkelt sätt i neutral olja + sesamolja med finhackad lök, vitlök, salt och peppar.

Egna bilder på maten lyser tyvärr med sin frånvaro. Ljuset, om det ens finns något, är grått, gråare, gråast och jag är inte blivit kompis med blixtutrustningen alls.


Laxteriyaki, 4 pers

2 cm färsk ingefära, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
3 tsk soja
2 tsk lönnsirap
1 tsk mirinvin
olivolja
4 bitar laxfilé, ca 500 g
salt och svartpeppar

Lägg ingefära, vitlök, soja, sirap, mirin och en skvätt olivolja i en minimixer och kör till jämn konsistens.

Salta och peppra laxfiléerna, lägg dem på ett fat och täck med marinaden. Sätt över plastfolie, ställ i kylen och låt marinera upp till 2 timmar, men minst 20 minuter.

Värm upp lite olja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i laxfiléerna med skinnsidan nedåt. Tillaga ca 2 minuter och ös med marinaden. Tillaga laxen ytterligare tills ca halva biten är ogenomskinlig. Vänd och tillaga ytterligare 3-4 minuter på andra sidan samtidigt som du öser på marinaden.

Servera laxbitarna, gärna strösslade med rostade sesamfrön till ris eller nudlar och färska eller wokade grönsaker.

Inga kommentarer: