söndag 15 november 2015

Genialisk lax med signatur Björn Frantzén

DNs lördagsbilaga

Att krögaren Björn Frantzén är ett matgeni betvivlar vi inte ett ögonblick. När hans recept publicerades i lördagens DN tittade vi såklart till lite extra. Temat med mat som passar diabetiker lät ju inte särskilt upphetsande, inte heller lät laxreceptet så där väldigt speciellt, men hjälp, vad oväntat urgott resultatet blev!

Kombinationen kål och lax låter konstig, men är i själva verket toppen.  Självklart ska lax ugnsbakas i låg temperatur så att den blir optimalt saftig. Rostad citron har jag provat tidigare, men tillsammans med yoghurt blir den ÄNNU godare. Hackad rostad mandel till fisk är ju ofta pricken över i.

Originalreceptet var med broccoli och broccolistjälk, men vårt kylskåp bjöd på blomkål istället. Palmkål är verkligen otroligt hållbart. Jag hade kvar några blad som jag plockat på självplock för en dryg månad sedan. Trots den långa förvaringen längst in i kylskåpets grönsakslåda var de helt perfekta fortfarande.

Vår egen rätt blev inte fotad. Det var faktiskt först när vi tog första tuggan som vi insåg hur extra gott det var och då ville vi bara njuta av den delikata anrättningen.


Ugnsbakad lax med kål, mandlar och citronyoghurt 4 port (nästan som Björn Frantzén)

600 g laxfilé
flingsalt
finrivet skal från 1 citron
1litet blomkålshuvud
vitpeppar
1 msk + 1 tsk olivolja
100 g palmkål

citron och vitlöksyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 citronen från ovan
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 msk finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar

till garnering:
1/2 dl mandel, skållad, rostad och grovhackad

Sätt ugnen på 100 grader. Krydda laxen med salt och citronskal. Låt stå och rimma i cirka 10 minuter. Ugnsbaka till 46 graders innertemperatur (ska ta ca 15 minuter, men tog nog ca 30 i vår ugn).

Stek citronen gyllene i en torr panna med snutytan nedåt. Blanda övriga ingredienser till såsen och smaka av med citron och salt.

Dela blomkålen i buketter och stammen i lagom bitar. Förväll några minuter i saltat vatten. Krydda med flingsalt, vitpeppar och 1 msk olivolja.

Skär bort bladnerven på palmkålen och skär den i mindre bitar. Stek kålen frasig i en het panna med flingsalt och 1 tsk olivolja.

Arrangera lax, blomkål och palmkål på ett varmt fat. Strö över mandeln och servera med citronyoghurten.

Inga kommentarer: