onsdag 11 november 2015

Mustiga oxrullader i sås med marsalavin

Usel bild på supergoda rullader (bild med sås var ännu värre)

I våras var vi så trötta på att de gånger vi lyxat till det och köpt oxkött var det både dyrt och sällan av särskilt god kvalitet. Vi försökte välja ekologiskt kött, men utbudet var inte alltid så bra.

Därför bestämde vi oss för att slå till på en låda blandade styckdelar av kvalitetskött från hyfsat näruppfödda djur som haft riktigt bra liv.

Vi for förbi en gård som ligger på vägen till landet och köpte en låda med hängmörat kött från nötrasen Charolais.

Vi har varit riktigt nöjda med kvaliteten! Fantastiskt fint kött, rena lyxen.

Häromdagen tinade vi en bit innanlår och lagade supergoda oxrullader.

Bilden gör verkligen inte maten rättvisa. Jag håller på att lära mig använda blixt. Det är nödvändigt den här årstiden när det är mörkt när man går hemifrån och mörkt när man kommer hem. Jag har fått en studioblixt av J, men måste erkänna att jag tycker det är jättesvårt att få till det hela. Jag har ingen som helst kontroll, känns det som. Testbilden innan kött och rotsaker kom på tallriken blev rätt OK, men sen vet jag inte vad som hände...

En intressant detalj är i alla fall den nästan svarta tomaten vars klyftor ligger längst fram på tallriken. Den kommer från "ekologiska växthuset" där vi köper tomater i närheten av landet. Innanmätet är knallgrönt. Sorten lär komma från Ryssland enligt tomatodlarna. Jag ska nog testa att spara några kärnor för att så nästa år. Om jag har tur är sorten inte en F1-hybrid och då kanske jag kan odla egna svarta tomater.

Testbild

Oxrullader i sås med marsalavin, 4 pers

500 g nötinnanlår
100 g kallrökt skinka (eller parmaskinka)
2 msk ljus dijonsenap
färsk salvia motsvarande 1/2 kryddkruka
3 hela saltgurkor
salt och nymald svartpeppar
2 msk smör
1 dl marsalavin
1 tsk svartvinbärsgelé
kalvfond + vatten
1 dl grädde

Skär köttet i så tunna skivor som möjligt, tvärs fiberriktningen. Lättast att få bra skivor är det om köttet är lite halvtinat. Lägg skivorna på en skärbräda och banka ut dem ännu tunnare med t ex en flaska eller kavel.

Salta och peppra. Bred senap på skivorna. Hacka salvian och strö på. Lägg skinkskivor på oxskivorna. Skär saltgurkan i bitar på längden och lägg några på varje köttskiva. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Stek rulladerna i smör i omgångar i en het järnstekpanna. De ska inte brännas men få fin färg. Vispa ur pannan med marsalavin. Tillsätt grädde, svartvinbärsgelé och kalvfond + vatten så att det blir lagom mängd sås för rulladerna att koka i. De behöver inte vara helt täckta med sås, ca 2/3 är lagom. Vispa, smaka av såsen och lägg i rulladerna. Låt koka i såsen under lock ca 15 minuter.

Servera till ugnsrostade rotsaker och grönsallad.

Inga kommentarer: