måndag 4 augusti 2014

Sallad för heta dagar och bästa iskalla sommardrinken

Det är inte klokt vad fort juli och därmed semstern gick. Nu är jag tillbaka på jobbet, men eftersom värmen håller i sig tänkte jag tipsa om sådant som passar att äta och dricka riktigt heta dagar.

Med inspiration från caféet på Slottsträdgården i Ulriksdal lagar jag vegetarisk glasnudelsallad med knapriga rostade nötter och sweet chilisås. Originalet, som syns på den översta bilden, serverades också med spenatsallad med tomater. Jag tyckte den var lite onödig och i min glasnudelsallad blandade jag fina primörer från trädgården: små morötter, ångade sockerärtor och finskuren lökblast. De rostade nötterna gör att rätten känns som en hel måltid och inte bara ett tillbehör. På Ulriksdal fick man torrostade jordnötter, själv rostade jag cashewnötter i en panna och strödde över lite flingsalt.
Thailändsk glasnudelsallad med rostade cashewnötter och sweet chilisås, 2 port

2 portioner glasnudlar
saften från 1 lime
2 msk fisksås
1 msk rapsolja
2 tsk socker
1/2-1 röd chilifrukt (beroende på styrka)
1 kruka koriander
10 sockerärtor
1/2 gurka
1 röd paprika
1 morot, eller ett par mycket små späda
5 vårlökar eller lökblast
1 avokado
1 dl cashewnötter
1 msk rapsolja
flingsalt
1/2 dl sweet chilisås

Koka glasnudlarna enligt instruktion på förpackningen. Oftast behöver de bara blötläggas en kort stund i kokhett vatten. Rör fisksås, olja och limejuice med sockret tills det smälter. Finhacka chili och koriander och blanda i dressingen. Häll av vattnet från nudlarna med hjälp av ett duktslag. Blanda nudlarna med dressingen.

Ånga sockerärtorna lätt någon minut. Skär gurka och paprika i skivor. Slanta större morot eller dela små på längden. Tärna avokadon. Skiva vårlöken fint. Blanda grönsaker med de marinerade glanudlarna.

Rosta nötterna i en torr järnstekpanna på medelvärme. Rör om hela tiden. När de börjar få färg, häll på olja och rosta tills de är jämt gyllenbruna. Strö över flingsalt.

Servera nudelsalladen med nötter och sweet chilisås.Sommardrinken nummer ett måste väl ändå vara Strawberry daquiri? Efter vårt besök på självplock tidigare i somras hade vi superfina jordgubbar  frysen. Perfekta att mixa till en iskall drink.Strawberry daquiri, 1 glas

5-10 frusna jordgubbar
6 cl ljus rom
3 cl saft från lime
1-3 cl sockerlag
färska jordgubbar att dekorera med

Mixa ingredienserna. Häll upp i glas och dekorera med färska jordgubbar.

Inga kommentarer: