måndag 25 augusti 2014

Välkommen svampsäsong!Sommaren har varit underbart varm. Vi har njutit och badat mer än någonsin förr, men jag har faktiskt lite, lite saknat att plocka godsaker i naturen. Hallon och blåbär torkade bort och kantarellerna har låtit vänta på sig.

Men i helgen hittade jag äntligen svamp. En liten korg med gula kantareller och Karl Johan blev skörden efter en stunds promenad i skogen.

Säsongens allra första kantareller hamnar såklart på en klassisk svampmacka. Vi har hittat ett formbröd bakat på surdeg som är helt perfekt till den här sortens mackor. Skivor av brödet gnuggas med en vitlöksklyfta och steks frasiga i smör.

Kantarellerna skärs i bitar, förutom de små som får vara hela. Svampen steks först i torr panna tills den vätskar sig och det mesta av vätskan steks bort, då tillsätts rejält med smör och någon matsked mycket finhackad schalottenlök. Kantarellerna steks gyllenbruna och kryddas med salt och nymalen vitpeppar.

Karl Johan-svamp gillar jag att laga på franskt sätt. Den skivade svampen steks som ovan med får också sällskap med riven vitlök. De härligt köttiga och frasiga svampbitarna blandas med rejält med finhackad persilja innan de serveras.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Vilken fantastiskt vacker svampkorg med innehåll - och den har du plockat ihop själv - helt otroligt vilken lycka!

Matarkivet sa...

Finns det något godare?!?!

Fröken Dill sa...

Lotta; och det bästa av allt, säsongen har bara börjat!
Matarkivet; håller med - säsongens allra första kantarellmacka är MAGISK. Tack snälla skogen!

Elin sa...

Det är ju ingenting annat än helt underbart att själv kunna gå ut i skogen och bara... PLOCKA sin egen mat!