lördag 9 augusti 2014

Trädgårdspasta


Så här i augusti plockar jag grönsaker från mina odlingar. Skörden är kanske inte så stor, men naggande god!

Från min begränsade odlingsyta, ca 12 kvadratmeter upphöjda jordbäddar och ett 30-tal hinkar och andra kärl kan jag plocka väldigt många olika sorters grönsaker och kryddor, men det finns sällan särskilt mycket av varje.

Då passar det bra att laga en trädgårdspasta. Receptet varierar efter tillgång, men jag har för det mesta vitlök, någon slags lök och tomater i pastarätten. Ibland gör jag den helt vegetarisk, ibland får några slantar god korv, ett par överblivna salamiskivor eller lite rökt skinka vara med.

Bästa pastasorten till den här rätten tycker jag är gnocchi. Grönsaksbitarna och den goda såsen fastnar så bra i de små snäckorna. Rätten ska inte dränkas i sås, det ska bara vara tillräckligt mycket för att det ska bli saftigt. Över det hela river man parmesanost eller någon annan lagrad ost.

Receptet kan och bör varieras efter de finaste grönsakerna man kan plocka eller få tag på, men såhär lagade vi häromdagen:


Trädgårdspasta, 2 pers

2 portioner gnocchipasta
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
5 bondbönor
1 korv av bra kvalitet, vi tog lammbratwurst från Rosas
2 späda zucchinis
4 tomater
1 liten röd paprika
1 msk olivolja
1 msk smör
3 msk vitt oekat vin
3 msk crème fraiche
1 tsk koncentrerad grönsaksfond
färsk persilja och oregano
salt och nymald svartpeppar
1 dl riven färsk parmesanost

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Skala och finhacka vitlök. Skala och hacka lök. Sprita bondbönorna, d v s ta ur bönorna ur sina skidor. Koka bönorna i två minuter, skär ett litet snitt eller nyp med naglarna i varje böna och kläm fram de inre bönorna ungefär som när man skållar mandel. Slanta korven. Skär zucchinin, tomat och urkärnad paprika i bitar. Hacka persilja och oregano.

Hetta upp smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull eller wokpanna. Lägg i vitlöken och rör om sedan i med löken. Det ska inte brännas men bli lite gyllene. Tillsätt korvslantar, bondbönor och zucchinibitar och låt fräsa en stund, men inte för länge så att grönsakerna blir överlagade. Tillsätt paprika och rör om. Tillsätt tomatbitar. I med vin och crème fraiche samt de färska kryddorna. Smaka av med grönsaksfond, salt och peppar.

Blanda ner den färdigkokta pastan i såskastrullen.

Servera portionerna med rikligt med parmesan på toppen.

Inga kommentarer: