fredag 22 augusti 2014

Squash på längden och tvären


Äntligen börjar jag få rejäl skörd av squash. I senvåras/försomras när det borde varit dags för utplantering av de förodlade plantorna i trädgårdslanden var det svinkallt och frostvarningarna duggade tätt. Inte förrän långt in i juni kom plantorna på plats. Därför har skörden låtit vänta på sig och nu hoppas jag på en lång mild höst så att vi kan få bra utbyte av de numera gigantiska plantorna.

Tre olika sorter finns att skörda för tillfället. Goumetsquashen "Costata Romanesco", som måste vara bland det godaste som finns i squashväg, min gamla knallgula favorit "Sunburst" och en annan kul tefatssquash med galen form som jag inte kommer ihåg namnet på.

Bra recpet på vad man kan laga av squashen kan man inte få för många av! Förra året lärde jag mig göra Sigyns fantastiska squashsoppa. Den lagade jag omedelbart i år så fort som en squash blivit tillräckligt stor. Ni måste prova, receptet är fenomenalt!

Man kan göra goda biffar med squash. Det finns säkert fler förslag, men här är en variant!

Squash är jättegott tillsammans med getost, t ex i de här smarriga tilltuggen.

Världens godaste squashgratäng lärde jag mig av en kompis för många år sedan.

Att fylla squash med mustig köttfärssås, eller varför inte en vegetarisk röra för att sedan gratinera är ingen dum idé.

Jag vet att det finns många, många fler goda squashrecept därute. Jag vill lära mig fler och blir superglad om någon vill dela med sig av sina favoriter!

2 kommentarer:

Remsan sa...

Squash är så användbart till mycket och smakar bra i en mängd olika rätter.
En favorit min mamma brukade göra var falsk ostkaka med squash.
http://remsansbistro.blogspot.se/2012/09/falsk-ostkaka.html

Fröken Dill sa...

ÅÅÅ, tack, precis ett sånt recept jag vara ute efter! Vi har urgod körsbärssylt som kommer att bli perfekt till. Och ett ostkakerecept från en småländska låter pålitligt.