tisdag 19 augusti 2014

Snabb och god svartkålspasta


Enkla, snabba och goda rätter på skörden från trädgården är guld värda så här års.

Sara Bäckmo heter en duktig odlare som förutom att hon har en fin blogg och är aktiv på en massa andra sätt i odlarvärlden dessutom dykt upp i sommarens Meny i P1 med rapporter från sin odling.

Jag blev sugen att testa Saras recept på svartkålspasta. Svartkål har ju till och med börjat dyka upp i vanliga butiker om man inte odlar den själv. Att kombinera den vackra och smakrika grönsaken med getost lät som ett riktigt genidrag.

Att laga såsen tog lika lång tid som att koka pastan och resultatet blev jättegott.

Mina ändringar i receptet är små. Så här lagar jag:


Svartkålspasta, 2 port

2 portioner spagetti
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 15 svartkålsblad
2 msk olivolja
1 dl grädde
2 tsk koncentrerad grönsaksfond
100 g chèvreost
Salt och nymald svartpeppar

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skär bort den grova mittnerven från svartkålsbladen. Stimla bladen fint.

Fräs lök och vitlök i olivoljan utan att det tär färg. Tillsätt svartkålsstrimlet och fräs en stund tills bladen får lagom mjuk konsistens. Tillsätt grädde. Koka upp och smaka av med grönsaksfond, salt och peppar. Smula ner osten i såsen och låt den smälta.

Färdigt att servera med nykokt pasta!

3 kommentarer:

Nadja - nadjaskitchen.se sa...

Hej där, intressant läsning om svårtkål. Har inte hört talas om det tidigare o måste hålla utkick efter den i affären.

Hälsningar Nadja

Minnelli sa...

Hej!
Har ganska nyligen lärt känna denna grönsak. Väldigt god! Lätt att variera. T.ex. bara fräsa lätt i lite olivolja. Salta, peppra och rör ner lite riven parmesan alldeles innan servering.
Passar till mycket.

Hälsningar Åsa

Fröken Dill sa...

Nadja; receptet funkar säkert med annan kål också, även om jag kon rekommendera svartkålen som verkligen är extra god!

Åsa; Mums, så enkelt och så gotttt!