torsdag 24 juli 2014

Smörstekt abborrfilé med kall örtsås


Finns det något godare än färsk fisk?

Och då menar jag inte sådan som fiskats för några dagar sedan och, likt nästan all fisk som säljs här på östkusten, fått ta vägen över fiskauktionen i Göteborg. Jag vill ha fisk som är HELT nyfiskad, upptagen samma dag eller möjligen dagen innan. Det kan tyckas kräset, men jag tycker att det är extremt stor skillnad i smak.

Om man inte har möjlighet att fiska själv finns det tyvärr väldigt få fiskare som är verksamma här och säljer direkt. Jag vet inte om det beror på att fisktillgången är får dålig i Östersjön och sjöarna eller om orsaken är att ingen längre vill slita med att jobba som fiskare? Jag misstänker att situationen skulle förbättras om all fisk var tvungen att märkas med det datum då den fiskats och fler upptäckte vad detta gör med smaken. J och jag har i alla fall några ställen där man med lite tur kan köpa nyfiskat. Häromdagen for vi till ett av dem och la vantarna på en gigantisk östersjöabborre som genast fick följa med hem i en iskall kylbox.

När jag rensade den doftade det inte ens "fisk" och det är en god indikation på färskhet.

Filéerna stektes varsamt i smör och tillbehören var de allra enklaste, citron, örtsås, nypotatis och grönsaker från trädgården.


Vi får inte så mycket tomater i år, men nu börjar de i alla fall mogna. Sockerärtor skördar vi också och ångar lätt innan de serveras. En spännande sak som jag odlar i kökslandet är ostronört, Mertensia maritima. Den börjar bli stor nog att skörda av, ni ser det gråblå bladet uppåt, lite till höger på bilden. Ostronört äts som sallad och bladen smakar verkligen starkt av ostron. Den är svår att odla eftersom fröna måste vara helt färska, men får man väl igång den ska den till och med kunna bli perenn och blomma med vackra blåa blommor. Jag hoppas på det för bladen är suveränt goda, särskilt till fisk. Andra spännande blad som jag har i salladen är portulak och isört.


Kall örtsås till fisk

1 dl hemvispad majonnäs (håller några dagar i kylskåp, perfekt till såser och mackor så här års)
1 dl crème fraiche
1/2 pressad citron
salt och peppar
Finhackad färsk dill, en knippa så att såsen blir rejält grönprickig
Några blad finhackad fransk dragon
Lite finhackad vårlök eller lökblast

Blanda ingredienserna och njut av såsen till färsk eller rökt fisk eller varför inte till räksalladen?

Inga kommentarer: