torsdag 28 augusti 2014

Inläggning av gurkor


Vartefter våra inläggningsgurkor blir färdiga lägger J in dem. Vi har kommit på att för oss är det smart att använda ganska små burkar så kan man ta fram en ny vartefter de äts upp. Finns det något godare än leverpastejmackor med egen inlagd gurka? Det kan lysa upp den dystraste vintermorgon.

I år odlar jag två olika sorters inläggningsgurkor. Min favorit är den fantastiska "Arboga vit". En gammal sortklenod som Runåbergs fröer räddat och gjort tillgänglig för försäljning. I år led plantorna av försommarens kyla och bara en enda klarade sig, men den har gett många fina gurkor och om det håller sig varmt ett tag till är säsongen inte slut ännu.

Sort nummer två är "Muncher", en grön god inläggningsgurka som blir färdig tidigt.

Jag använder helst en sån där kniv som gör gurkskivorna vågiga när jag lägger in gurka. Tyvärr befinner sig vår vågkniv någonstans i en av alla jättemånga flyttlådor som står staplade både på landet, i lägenheten i stan och i vårt knökfulla vindsförråd. Därför blir det raka gurkskivor i år.

Vi har experimenterat med lite olika inläggningsrecept, gjort om dem lite och fastnat för detta:


Inlagd gurka

1 knippa dillkronor
1 kg inläggningsgurka
3 msk gula senapsfrön
2 dl ättikssprit 12%
2 1/2 dl vatten
4 1/2 dl strösocker
1/2 dl salt

Sterilisera burkarna i kokande vatten. Lyft upp dem försiktigt och låt svalna så att de kan hanteras.

Tvätta gurkorna och skiva dem. Skölj dillkronorna.

Varva gurka, dillkronor och senapsfrön i burkar.

Blanda ihop lagen och rör tills ingredienserna har löst sig. Det kan ta lite tid, går snabbare om man värmer men låt i så fall lagen svalna sedan.

Fyll lagen i burkarna och sätt på lock.

Inga kommentarer: