onsdag 20 augusti 2014

Snabbaste middagen direkt från trädgårdenEftersom våra ombyggnader i lägenheten i stan fortfarande pågår bor jag kvar på landet med husdjuren och pendlar in till jobbet i stan.

Det är mysigt när man väl kommer ut till byn, men eftersom resorna är långa blir det inte många vakna timmar i stugan.

Att laga mat till sig själv och äta ensam är verkligen urtrist. Jag måste erkänna att det blir många korvar med bröd vid Östra Station och väl framme i stugan blir det rätt mycket micropopcorn och gorgonzolamackor...

Jag vill ha något enkelt  som funkar medan man läser en bok eller sitter framför datorn. Fast just nu är köksträdgården också en stor inspiration. Man plockar åt sig råvarorna när man går sin kvällsrunda. Ibland blir det sallader, men favoriten just nu är grönsaksstavar skurna av nyplockad skörd från trädgården. Ofta finns gurka, morötter i olika färger, späd zucchini och kanske någon paprika.

Bästa slanggurkorna om man inte har växthus tycker jag är de olika mindre varianterna som plockas när de är runt 15-20 cm. I år har vi testat Runåbergs-favoriten "Sonja". Den har givit många gurkor med suverän smak, även om vi ibland tyckt att skalen varit lite väl tjocka. Jag odlar morötter i en härlig färgblandning - ljusgula, knallgula, vita, vanliga orangea och violetta. Squash tycker jag egentligen är godast att äta tillagad, men riktigt späda exemplar kan ätas råa också. Gula tefatssquashen "Sunburst" odlar jag varje år. Den bästa paprikan att odla utomhus tycker jag är "Lipstick". Små avlånga knallröda paprikor med suverän krispighet och smak som mognar hyfsat tidigt. En paprikaplanta på friland ger inte jättestor avkastning, kanske maximalt 10 små paprikor. Ändå kan jag inte låta bli att odla paprika eftersom hemodlade är så mycket godare än de man köper.

Jag har alltid hemvispad majonnäs i kylen så här års. Den håller någon vecka och är en perfekt bas för goda dipsåser. Favoritsåserna är en "skär sås" och en variant med vitlök och örter.


"Skär dip-sås"
1/2 dl hemvispad majonnäs
1 dl gräddfil
1/2 dl Heinz chilisås
1/2 mild lök, typ schallottenlök, finhackad
några droppar Tabasco
salt och nymald svartpeppar

Blanda samman ingredienserna!


Dipsås med vitlök och örter
1/2 dl hemvispad majonnäs
1 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta, riven eller mycket finhackad
1/2 mild lök, typ schallottenlök, finhackad
italiensk salladskrydda
finhackade färska örter: t ex persilja, dragon, gräslök, timjan, basilika eller oregano
salt och nymald svartpeppar

Blanda samman ingredienserna!

2 kommentarer:

Susie i köket sa...

Ser så gott ut!!

Fröken Dill sa...

Så här års får man verkligen lön för mödan i trädgården. Egenodlat är TOPPEN!