måndag 18 mars 2013

Fröken Dill i fjällen

 




Äntligen tillbaka! Det har varit ett långt blogguppehåll med fokus på annat än mat.  Hemma har J  på ett föredömligt sätt stått för i stort sett all kreativ matlagning. Jag har mest ägnat mig åt jobb, sjuka husdjur, familjemedlemmar som behövt hjälp och korsord. Nu verkar det i alla fall ljusna. Jag har en hel del nya matidéer som bara MÅSTE testas och dessutom bjuder vårvintern på härligt soliga dagar som ger kraft och energi.

Förra veckan var jag med ett gäng från jobbet i fjällen några dagar. Erfarenhetsåterföring från ett stort projekt, skidåkning, mys framför brasan, spa, simning och stjärnskådning bjöd resan på. Och dessutom fick vi riktig ljusterapi i den härliga solen! Efter dagens åkning samlades alla utanför huset för att njuta av snökyld öl och kvällsolens sista stålar mot stugväggen.

Middagarna var fantastiska! Framför den enorma eldstaden i storstugan (hade lätt rymt en spädgris) bjöds det varje middag på minst 3-rättersmeny lagad av kvällens matlag.  Italienskt tema följdes av spanskt och avslutningen blev asiatisk.

Det här lagade min grupp:

Förrätt: Räk- och laxcocktail med thailändska smaker

Soppa: Grönärtsoppa med mynta (Lisas suveräna recept)

Huvudrätt: Het sojakyckling med ingefära, vildrisblandning och apelsinsallad

Dessert: Exotisk fruktsallad med jordgubbssås

 
Jag tycker att det blev en väldigt lyckad middag, om än lite spretig, med många olika smaker. Konsten att kombinera flera rätter är svår, särskilt när man har många favoritsmaker som man gärna vill dela med sig av till andra.

Förrätten och varianter på detta thailandstema kan jag aldrig få nog av! Fisksås, chili, lime och koriander gör mig lycklig.

Om ni inte har testat grönärtsoppan ännu så är det dags NU.

Huvudrätten är en utvecklad variant av det vi hemma brukar kalla ”Kirsti-kyckling”. Efter diverse provlagningar av originalet kom jag bland annat på att den behöver chilihetta och gärna en liten smakbrytning med apelsin.

Min kollega S hittade en dessert som passade till det exotiska temat. Vi ändrade lite eftersom vissa ingredienser inte var i säsong.

Efterättens jordgubbsås skulle, spännande nog, innehålla vodka. Tappra kollegor avbröt skidåkningen och begav sig till systembolaget, men ack, de möttes av en tillbommad dörr då alla hade missat stängningstiden redan klockan två. Ingen sprit till efterättssåsen – katastrof!

Jag, som alltid drömt om att jag innerst inne inte är en våghalsad lagbrytare som gör äventyrliga, förbjudna saker, begav mig tillsammans med M till en närbelägen pub.

Puben var visade sig vara både tjusigare och betydligt mer tom på gäster än vi tänkt oss. Trevliga undanskymda hörn var det ont om. Serveringspersonal var det däremot gott om. Trots det var vi ju tvungna att fullfölja vår plan. M beställde varsin fyra vodka, generat mumlande något om att ”vi ska fira en grej”. ( Jag undrar bara , VEM beställer ren vodka klockan fyra en eftermiddag på en elegant pub i fjällen?  Möjligen någon ryss, men M hade vägrat låna en pälsmössa och prata fejkad ryska…)

Det hela KUNDE ju sedan ha skötts proffsigt, men tyvärr var vi alldeles för fnissiga för att riktigt hålla masken när jag diskret(?) skulle smuggla ut vodkan. Usch, jag har jättedåligt samvete, puben, det var inte meningen att riskera ert utskänkningstillstånd, men det var ju nästan en NÖDSITUATION…

Här får ni (och alla andra) ta del av våra goda middagsrecept som gottgörelse:


Räk- och laxcocktail med thailändska smaker, 4 port

300 g räkor med skal
300 g laxfilé (salmalax eller annan laxfilé av god kvalitet som varit fryst i minst 3 dygn)
1 stor mogen mango
2 avokados
½ gurka
1 rödlök eller 3 shalottenlökar 

Dressing:
4 msk pressad lime
4 msk fisksås
2 msk socker
1 röd chilifrukt, finhackad
1 kruka koriander, hackad
Svartpeppar 

Blanda ingredienserna till dressingen. Rör så att sockret löser sig. Smaka av med peppar och eventuellt salt. 

Skala räkorna. Tärna lax, mango, avokado och gurka i jämnstora tärningar och blanda. Finhacka löken och tillsätt denna. Häll på dressingen. Lägg upp i glas och servera genast.
 

Sojakyckling med ingefära, vildrisblandning och apelsinsallad, 4 port

1 hel kyckling, helst ekologisk

Marinad/sås:
2 dl vitt vin
½ dl japansk soja
2½ dl kycklingbuljong
2 tsk malen ingefära
ca 2 cm riven färsk ingefära
½ tsk oregano

Saft och skal från ½ apelsin
1 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
2 vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

½ dl olja
1 knippe vårlök eller ½ purjolök (det gröna), finskuren

4 portioner vildrisblandning

1 paket blandade salladsblad
2 apelsiner
1 rödlök
1 granatäpple, kärnorna

Dressing:
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda

Blanda ingredienserna till marinaden. Dela kycklingen i delar och låt marinera minst någon timme. Lägg kycklingdelarna ut i en långpanna. Häll på marianden till ca 2 cm höjd. Pensla kycklingbitarnas ovansidor med olja. Ställ in i ugn 225 grader, kör till innertemperatur 82 grader, intill benet, det tar ca 45 minuter. Det kan vara smart att täcka bröstbitarna med aluminiumfolie sista kvarten så att de inte blir överstekta.

Koka riset.

Blanda salladsdressningen. Skölj och lägg upp salladsbladen. Skala apelsinerna och skär i skivor. Skaka och finhacka rödlöken. Lägg ihop salladen, slå på dressingen och strö över granatäppelkärnorna just före servering.

Strö över vårlök, eller grönt purjolökshack över kycklingen och servera med, ris och sallad. Om man vill göra sig till kan man hälla av såsen koka upp och reda med några teskedar majsenamjöl, men den är jättegod även som en tunnare skysås direkt ur pannan. Samma rätt fungerar också fint med laxfilé, men då är tillagningen i ugn betydligt kortare.


Exotisk fruktsallad med jordgubbssås, 4 pers
Originalreceptet finns här. Så här lagade vi:

1 galiamelon
2 kiwi
100 g vindruvor
15 lichifrukter
2 passionsfrukter
 
Sås:
200 g jordgubbar (frysta, så här års)
ca 1 dl pressad apelsin
2 msk vodka
ca 3 msk florsocker 

Vaniljglass

Skala och skär frukten i delar. Mixa såsen och smaka av med pressad apelsin och socker. Lägg upp vaniljglass, fruktsallad och ringla den goda såsen över.
 

6 kommentarer:

Mian sa...

Trevligt att du är tillbaka!
Ser fram emot många inspirerande inlägg. Börjar redan dregla :-)

Martina sa...

Vad härligt med lite fjällsemester och god mat!

Kim sa...

Härligt att du är tillbaka :)
Och med besked också. Cocktailen ser underbar ut!

Fröken Dill sa...

Mian; tack, nu känns det jättekul att blogga igen!
Martina; tack, det var toppen med en härlig energikick. Har knappt vågat resa någonstans på länge p g a sjuka husdjur och skröpliga föräldrar, så detta kändes nästan som ett äventyr.
Kim; massa tack. Det är något speciellt med rå fisk och smaker från Thailand!

tina sa...

Hurra för maten, men framförallt, hurra för att du är tillbaka! Jag har saknat dig!

Fröken Dill sa...

tina; massor med tack, känns jättekul att vara tillbaka!

Hälsar Dillen