söndag 8 januari 2012

Tretton tapas i trettonhelgen



I flera år har jag avundsjukt läst om andra som fixar tretton-rätters gourmetmiddagar i trettonhelgen. Det ville vi också, men decembers överdåd har gett insikt om att man kan bli otäckt mätt av tretton rätter, även om de är små. Vår egen trettonhelgsvariant blev därför
Tretton tapas:

Löjrom på råraka
Chiligrillad räka med limedipp
Laxtartar på sked
Ljusgrön hummos på bondbönor
Sesamlax på japansk algsallad
Laxrillette med finosherry
Tryfflad soppa på jordärtskocka
Grillad lammrack med salsa
Liten sallad med haricot verts och fänkål
Snitt med murkelpaté och cumberlandsås
Gravad oxfilé
Torkadt rökt andbröst med pepparrotscrème fraiche
Himmelsk chokladmousse

Löjrom på råraka - Skala och riv potatis grovt, salta, peppra och stek i smör som en liten råraka. Toppa med löjrom, gräddfil och finhackad rödlök.

Chiligrillad räka med limedipp - Limedippen var yoghurt, lime, lite honung, salt och peppar. Räkorna marinerades i finhackad chili, vitlök och sesamolja innan de stektes i grillpanna.

Laxtartar på sked - Inspiration från "Elle mat och vin": finhackad laxfilé, lite Coleman senapspulver, salt, peppar, finhackad schalottenlök, kapris, saft och lite skal från citron, olivolja.

Ljusgrön hummos på bondbönor - Det här måste jag verkligen rekommendera. Bondbönor är underbart och tillagade på detta vis kommer smaken verkligen till sin rätt! Koka frysta bondbönor några minuter, ta bort skalen och mixa med smör, kallpressad rapsolja, vitlök, salt, peppar och saft från lime.

Sesamlax på japansk algsallad - rå lax i kuber dippa i sesamfrö, lägg upp på färdigköpt algsallad.

Tryfflad soppa på jordärtskocka - Fräs hackad shalottenlök, potatis och skalad jordärtskocka i bitar. Koka mjuka i kycklingbuljong. Tillsätt grädde, mixa, smaka av med salt, peppar och lite vitt vin. Servera i små glas med tryffelolja på toppen.

Grillad lammrack med salsa - marinera lammrack med citron, olivolja, vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Stek i grillpanna till grillad yta och rosa insida. Servera till salsa på fintärnad tomat, paprika, gurka, rödlök, pressad citron, olivolja, salt, peppar och mynta.

Sallad med haricot verts och fänkål - strimla färsk fänkål mycket tunt med mandolin. Blanda med finhackad rödlök och haricot verts. Slå på en vinägrett med ljus balsamvinäger och lite riven vitlök i och toppa med rostade pinjenötter.

Snitt med murkelpaté och cumberlandsås - färdig murkelpaté togs ut med ett litet pepparkaksmått, toppades med cumberlandsås och cornichoner

Torkadt rökt vildandbröst med pepparrotscrème fraiche - färdigt andbröst från Hötorgshallen i skivor på knäcke toppades med crème fraiche med riven pepparrot.

Himmelsk chokladmousse - värm vispgrädde, smält i hackad fin, mörk choklad och lite socker. Låt svalna lite. Vispa och smaksätt med likör (jag tog körsbärslikör). Häll upp i små glas, ställ kallt någon timme. Toppa med chokladbräck.

J gravade oxfiléen och gjorde såsen till. Receptet på laxrillette är Lisa Förare Winbladhs och är verkligen ett smart sätt att ta hand om överbliven tillagad lax.


Tapasbrickan smakade underbart. Man kunde knappt välja bland alla godsaker och efteråt var man precis lagom mätt!

En del inköp gjordes såklart inför tillagningen av alla tapas (vi hittade spännande saker svåra att motstå) men om man är en ekorre som jag är det lätt att få ihop smarriga tapas på sånt som redan finns i kyl, frys och skåp! J retar alltid mig för att jag sparar fyra räkor i påsen, en snutt paprika, en halv stekt laxfjäril eller eller en fjärdedel färsk fänkål, men se hur gott det kan bli!

Framöver utlovar jag mer vardagsmat!

16 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Vilken genialisk idé - 13 rätter på trettondagen. Den ska vi ta till oss ...tills nästa år.
Fast de olika tapasen kommer vi sannolikt att testa tidigare...snålvattnet rinner onekligen till vid blotta åsynen av dem. Brickan är dessutom väldigt vacker. Vilket inlägg kort och gott!!!
//Postgårdsromantikerna

Annika sa...

Gud så gott! Verkligen en strålande idé. Det kan nog vara så att du skapat en tradition här, och dessutom spridit den till fler!

Mårtenssons kök sa...

Jösses Amalia (eller kanske skulle vi säga Jösses frk Dill), det var inte dåligt det. 13-rätters... och vi som baxnar för tanken på 7-rätters!
Gott ser det ut i alla fall.

Mamma Mimmi sa...

Herregud så gott det låter - varenda en av rätterna!

Liten & Stor sa...

Vilken fantastisk idé - å perfekt sätt att använda det "hamstrade"! Det här kommer vi absolut att prova, hälsar fröken Linda & hennes moster

Anonym sa...

Men herregud så gott det låter! 13 rätter på trettondagsafton låter ju som en underbar idé att bli bortbjuden på :-P

MrsSunshine sa...

Kul idé! Småplock som är så förföriskt gott:-)

Lena sa...

Såå tjusigt!
Å vilken smart ide att köra på tapas, vi kör små portioner men det blir jobbigt på slutet.

Fröken Dill sa...

Postgårdsborna; bra idéer är till för att lånas! Brickorna är faktiskt tips i sig - För några tior kan man köpa grånande nysilverbrickor på Stadsmissionen eller liknande. Bara att ta hem och putsa, så blir de hur vackra som helst!
Annika; lite vidareutveckling på andras idéer bara...
Mårtenssons; de måste vara extremt små tapas, annars blir till och med det för mycket.
Mimmi; massa tack, vi valde våra favoriter!
Linda + moster; helt otroligt vad man kan få ihop av det som finns sparat i gömmorna!
Karin; de tilltänkta gästerna var upptagna, så det blev bara vi. Kanske fick de god mat ändå...
MrsSunshine; det gäller att passa på att fira helgerna, det är tydligen långt till nästa ledighet...
Lena; Ni är verkligen superinspirerande, hjälp vilka underbara rätter ni äter på 13-dagsfesten!, men jag är lite känslig för alltför stora matmängder så tapas blev perfekt! Jag är nog dessutom lite inspirerad av boken "Mingelmat" även om inga direkta recept därifrån användes denna gång...
Hälsar fröken Dill

Ann-Louise sa...

Herre min gud vilken festmåltid! Jag har helt missat det här med trettondagsmiddag men då har jag något nytt och festligt att se fram emot nästa år...

Elina sa...

oj oj. härligt gott. Hoppas måndagen gick bra på jobbet.

Fröken Dill sa...

Bra måndag, även om man aldrig hinner allt man tänkt och särskilt inte på måndagar. Tur att det finns tisdag att ta till!
Hoppas att allt är bra på city-kontoret!

Jimmie sa...

Ser otroligt gott ut, mat helt i min stil.

Lotta - Två små kök sa...

Mårtenssons snodde min spontana reaktion: Jösses Amalia! Får väl säga satan i gatan i stället, vad mycket fint och gott!

Det här sparar jag till nästa gång jag ska göra små tilltugg! Tack för alla tips.

Remsan sa...

What?! Where was I?! Jag som älskar tapas... ALLT ser gott ut. Nu vet jag vart jag ska hitta min inspiration nästa gång. Kokböcker? Hmpf! Tacka vet jag matbloggare ;-)

Fröken Dill sa...

Jimmie; lyxigt småplock är det bästa, det har jag alltid tyckt!
Lotta; varsågod, det blir rätt bra när två matglada lever ut sina drömmar!
Remsan; kan bara hålla med, matbloggare är bra mycket bättre och roligare än kokböcker!