måndag 9 januari 2012

Skummig majssoppa med baconquesadillas


Vardagen är tillbaka. Inte mig emot, särskilt inte matmässigt, för vardagsmat är väldigt gott.

Här kommer en soppa, som kan lagas snabbt eller lite långsammare om man har tid. Grädden kan varieras mellan vispgrädde eller matgrädde. Kan även ersättas med mjölk. Alla varianterna blir mycket goda. Den milda fylliga majssmaken fungerar verkligen bra i soppa. Rätten passar perfekt till mina bästa quesadillas med bacon - frasiga, pikanta trekanter med smält ostfyllning.

Jag tror att den här rätten, som ju är lite åt taco-hållet, har en god chans att bli populär hos barn. Tänk bara på att inte göra den för stark om barnen är känsliga för het mat.

Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ev 1 selleristjälk
1 msk neutral rapsolja
3 dl frysta majskorn
5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
1 dl grädde
salt och peppar
Ev 1 dl lättmjölk
färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

4 tortillabröd
2 msk smör
2,5 dl riven lagrad ost
1/2 paket bacon
1/4 purjolök
Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka eventuell selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. (Det är mest en utseendefråga...) Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

Mixa sopppa just innan servering. För extra skum kan man värma lite lättmjölk och vispa skummig. Toppa soppan med ev mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Njut av den goda vardagen!

5 kommentarer:

Lotta - Två små kök sa...

Tack för gott tips på fyllning till quesadillas. Ost OCH bacon! Att jag som är tokig i bådadera inte har tänkt på det förut :-)

Soppan verkar också jättegod. Dax för soppa hos mig också helt klart.

Jennys Matblogg sa...

Soppa är ju en klassiker nu på vintern. Och majssoppa var alldeles för länge sedan vi lagade här hemma. Så gott !

Tack för tipset :)


/ Jenny

Therese sa...

Mat helt i min smak!

Fröken Dill sa...

Lotta; baconfyllningen passar väldigt bra till majsen... förutom att bacon nästan alltid är rätt!
Jenny; smart soppa på majs, som i alla fall jag oftast har liggande i frysen!
Therese; värmande vardagsmat är helt perfekt så här års.

Swedish Mike sa...

Det har ser verkligen gott ut. Jag har sparat undan det for en kall kvall. Det kanns som att det verkligen ar en varmande 'comfort dish'.

Tack for inspirationen!

// Mike