Såhär i mörka januari krävs det mat med härliga färger som lyser upp vardagen.
Längst inne i kylskåpet fanns en påse rödbetor, hur gamla som helst, men fortfarande fina. Rödbetan är verkligen getostens bästa vän!
Rödbetssoppa med getostkräm, 4 port (bra i matlådan)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
6 rödbetor
2 potatisar
2 morötter
1 bit vitkål, ca 1 dl
1 lagerblad
1 l kalvbuljong (vatten + fondkoncentrat)
2 tsk vitvinsvinäger/pressad citron
chiliflakes
salt och nymald svartpeppar
100 g chèvre
1 dl matyoghurt
Ta på dig ett mörkt förkläde. Rödbetor färgar väldigt effektivt! Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Skaka och riv potatis, morötter och kål på rivjärn. Tillsätt rivet, lagerblad och buljong i kastrullen. Koka tills ingredienserna är mjuka, ca 20 minuter.
Smaka av med vinäger/citron, chili, salt och peppar.
Mixa kantfri chèvre med yoghurt.
Servera soppan med getostkrämen.
9 kommentarer:
Funderar på om det blir lika gott med polkabetor och gulbetor. Har några över i kylen som absolut måste bli till något snart... kan bli ett roligt experiment :)
http://www.veckansmiddag.com
Mmm smarrigt. Måste lagas här hemma snart.
kram
Hear you sister - rödbetor och getost ÄR verkligen a match made in heaven!
Åh, vad jag blev sugen! Låter underbart gott. Riktig fredagsmys om någon frågar mig. Dessvärre lär inte barnen vara intresserade av att fråga;)
Kram!
Vacker, gott och nyttigt :-) Kan det bli bättre?
Sanna, det tror jag absolut, smaka av med vinäger/citron bara för polka och gulbetor brukar vara sötare. Om man skivar polkabetor supertunt med mandolin är de goda råa. Då kan man behålla de coola ringarna...
Elina; massa hälsning till mitt-i-stan-tjejen!
Charlotta; vad ÄR det som gör att det passar så otroligt bra?
Madame C; massa fredagshälsningar!!!
Anna; måste nog ändå testa rödbetsodling ett år till trots att de blev extremt små förra året...
Härlig bild på soppan, gillar Borsjtj
så otrolig mycket.
Ha en skön helg /Jimmie
Tack, kul att få beröm från fotoproffs, eller är det din fru som är proffset?
Undrar fröken Dill
Åh den här kan bli en ny favoritsoppa!
Tack :)
Skicka en kommentar