"Neeej, inte vitfisk igen!" klagade J när fisklådan från Årstiderna var på väg. Jag måste erkänna att vi har fått lite mycket sejfilé på sista tiden i sagda låda, men denna gång var det ju faktiskt rödspätta som kom med lådan.
Men eftersom J framhärdade att han inte gillar spätta särskilt mycket heller föll min fösta idé med att servera fisken stekt rakt upp och ner med skirat smör, färska räkor och kanske pepparrot. En ny idé krävdes och denna gång var det inte läge att ta genvägen via en mustig fiskgratäng, för även om det inte syns på bloggen, äter vi sådan rätt ofta.
En vinterrätt på rödspätta, med goda, mustiga smaker...
Inspirerad av en musselbuljong som fanns i frysen och
denna bloggpost blev det så här:
Rödspättafilé i gryta med savoykål, svamp och bacon, 2 port300 g rödspätta, skuren i munsbitar
1/2 paket bacon eller motsvarande mängd rökt stekfläsk, strimlat
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, krossad och finhackad
1/2 fänkål, finhackad
2 msk olivolja
1/4 huvud savoykål
2 dl grädde
3 dl musselfond eller fiskfond
1 skvätt Pernod
ca 150 g trattkantareller från frysen, alt stekta champinjoner
salt och svartpeppar
citronSvetta vitlök, schalottenlök och fänkål i en skvätt olivolja i en stor kastrull, några minuter.Slå i Pernod och låt alkoholen dunsta av, slå sedan i fonden och låt allt koka upp.Slå i grädde och strimlad savoykål. Sjud under lock tills kålen är mjuk, men inte mosig, ca 20 minuter.Ta upp hälften av kålen och mixa så fint du kan med lite av spadet. Tanken är att kålmixet fungerar som redning.Stek bacon. Stek svampen i olivolja i het panna .Hetta upp grytan, lägg ner fisken, bacon och svamp. När fisken är precis genomvärmd och klar, smaka av med salt, peppar och citronsaft.Avnjut grytan med små fina kokta potatisar.Vi gillade grytan mycket! Den var mustig, rustik och annorlunda. Inte så vacker kanske, men fungerade bra att lägga upp i ett savoykålsblad som på bilden.
5 kommentarer:
Vilket spännande recept! Spätta här brukar oftast bli panerad eller i gratäng. Det här måste jag testa som variation! Trevligt upplägg med savoykålen!
Hälsningar
Sara W
Jag undrar varför jag inte gillar spättafiléer men älskar helstekt spätta. Jag tycker ofta att spättafiléerna smakar fisk(!) medan den helstekta har en mild och fin smak. Serverad med kokt potatis och brynt smör är det en delikatess och ingenstans smakar den godare än på restaurang Maritim i Simrishamn! Förmodligen gör atmosfären sitt till - att blicka ut över en fiskehamn medan man avnjuter sin tallriksstora spätta måste ge extra smakpoäng!
Må så gott önskar Eva
Savoykål - supersmarrigt! Det gjorde vi för inte allt för länge sedan och det var mycket gott. Grönt, fräscht och matigt! :-) /Ulf
Spätta som är så gott, här blir den faktiskt oftast uppäten med gamla vanliga remoladesåsen och kokta päror.
Sara; visst var det lite annorlunda, perfekt som variation!
Skogseva; ååååh vad kul, mina bästa rödspättaminnen är också från just Simrishamn. En kompis föräldrar bodde där för många år sedan och hjälp vilka goda spättor krogarna serverade. Så enkelt, så gott. MÅSTE köpa hel färsk spätta någon gång, tror faktiskt aldrig jag tillagat sådan själv...
Ulf; den där världen av kålsorter är mer spännande än man kan tro. Önskar att de vore lite lättare att odla själv... Savoy är ju dessutom en sån skönhet.
Mårtenssons; mmmm hemlagad remouladesås!!!
Skicka en kommentar