tisdag 10 januari 2012

Mammas goda sjömansgryta

Citronskiva bara för fotots skull - det SKA vara citronpeppar

Detta är en av de genialiska rätter som jag och min syster växte upp med. Kanske ingen skönhetsdrottning, men otroligt god, trots få och enkla råvaror. Min syster rapporterar att systersönerna älskar den här rätten!

En väsentlig ingrediens i, eller snarare PÅ grytan, är citronpeppar, en krydda som jag nästan inte använder till något annat utom just mammas sjömansgryta, där den är ett måste.


Mammas sjömansgrya, 4 port (perfekt i matlådan)
300 g köttfärs av god kvalitet (försök undvika den vacumpackade...)
3 lökar
10 potatisar av fast sort
2 tärningar mörk oxfond eller annan köttbuljong
2 dl öl, gärna mörk
vatten
1 lagerblad
timjan
lite grönsaksfondkoncentrat
salt och nymald svartpeppar
CITRONPEPPAR
saltgurka

Skala och skiva löken. Stek långsamt i smör tills den får lite färg. Skär färsen till flakes. Bryn i smör till fin yta. Varva lök, potatis och färsflakes i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. I med buljongtärningar, lagerblad, timjan och öl. Koka långsamt tills potatisskivorna blir lite mosiga i kanterna. Konsistensen på grytan ska vara lite åt sopphållet, tycker jag

Smaka av med några droppar grönsaksfondkoncentrat, salt och peppar.

Servera överströsslad med den obligatoriska citronpepparn och med stavar av saltgurka till.

8 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Sjömansgryta har vi faktiskt aldrig prövat på, men namnet låter så bekant så det kändes konstigt att inse att vi INTE testat detta. Det ska bli, ja då med citronpeppar förstås...
/Postårdsromantikerna

Frostrosor sa...

Sjömansgryta mums! Och så vacker uppläggning!

Du har fått en award av mig! Kika in hos mig och läs mer!

Moma sa...

Aha, det är köttfärs man ska ha i stället för strimlat/skivat biffkött, jag slår vad om att det är saftigare med färs! Next time!

Fröken Dill sa...

Postgårdarna; tro mig det är verkligen ÄNNU godare än det låter!
Frostrosor; massa, massa tack!
Moma; kan säkert bli gott med strimelkött också, men med bra köttfärs blir det grymt!

Per Mörk sa...

Tack för trevlig kommentar på min blogg. Trevlig blogg har du också! Tänkte hämta lite inspiration från din sjömansgryta till helgen. Tänkte själv göra en sk sjömansbiff på färs. Citronpeppar ska jag definitivt ha i.

Per Mörk sa...

Tänkte sno din omvandlingstabell till min blogg. Hoppas det är ok.

Fröken Dill sa...

Per; jättevälkommen, vad kul! Och självklart ska du sno omvandlingstabellen. Jag har säkert själv snott den någonstans ifrån...

Helena sa...

Din variant låter god. Med saltgurka som tillbehör kan det ju inte gå fel. :-)