torsdag 26 januari 2012

Lyxig vintersallad på rotselleri


Nu är årstiden här då den färska gurkan, för att inte tala om tomaterna smakar intet och dessutom kostar skjortan. Inte ens de fina tomaterna i olika färger vi fick häromdagen i lådan från Årstiderna smakade annat än lite surt.

Jag önskar att jag kunde vara mera konsekvent och helt låta bli gurka och färska tomater under vinterhalvåret. Tyvärr fungerar detta inte fullt ut för oss men jag kan verkligen tipsa om att göra som en av mina släktingar, byta ut de färska tomaterna i salladen mot strimlor av soltorkade!

Ett ännu bättre tips är att byta ut grönsalladen mot vintersallad med rotsaker. Själv är jag väldigt förtjust i rotselleri och här kommer ett superenkelt tips hur man förvandlar sådan till en lyxig sallad:


Sallad på rotselleri

Skala och skär rotselleri i tänsticksstavar. Sänk ner stavarna i kokande, saltat vatten ca 1/2 minut. Låt rinna av och blanda med finhackad rödlök eller shalottenlök. Rör ihop en dressing av dijonsenap, crème fraiche, ev majonäs och en skvätt vitvinsvinäger. Krydda med salt och svartpeppar. Strössla i lite hackad persilja. Mängden dressing ska vara precis så att det täcker selleristrimlorna.

I den här salladen passar också äpple och valnötter. Salladen är god precis som den är eller till rökt skinka, kyckling, rostbiff eller till och med fisk.


Om ni undrar över varför det är så lite sallad på bilden kan jag avslöja att resten blev slukad innan kameran ens kom fram!

17 kommentarer:

Sanna sa...

Detta måste jag testa. Mysig blogg, har just hittat hit :)

Fröken Dill sa...

Kul med en ny läsare!
Varmt välkommen Sanna

Ann-Sofie sa...

Men oj så hungrig jag blev nu. Den här salladen skall provas till helgen. Tack!

Sara Wittemyr Wiberg sa...

Vilket bra recept, Fröken Dill! Jag är på jakt efter något nytt istället för grönsallad och vitkålssallad och det verkar ju perfekt, jag som älskar rotselleri. Bugar och tackar!

/Sara W

KarinW sa...

Ha ha ha jag köpte nyss två fp småtomater och tänkte precis som du men som kompensation köpte jag rotselleri och palsternackor. Har aldrig gjort sallad på sellerin men blev grymt sugen att testa din!
ha en trevlig helg fröken Dill och tack för fina Stockholmstips tills jag kommer neröver nästa gång/Karin

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Vackert presenterat!

Frostrosor sa...

Oj, visste inte ens att man kunde tillaga och äta rotselleri såhär! Spännande!

Lena sa...

Det där var ett bra alt. till coleslaw och annan uttjatad råkostsallad. Mums för en hungrig :)

farmland investments sa...

Oh my gosh, that looks absolutely delicious. And so well prsented too.

Fröken Dill sa...

Ann-Sofie; kul, den är verkligen god och det känns bra att utnyttja rotsellerin som är i säsong nu.
Sara; vad kul! Massa varsågod!
Karin; visst ÄR det svårt att helt undvika tomater. Gurka måste vi också ha för det älskar illrarna...
Matsafari; tack!
Frostrosor; om du gillar rotselleri måste du testa!
Lena; det finns lite smaskiga saker, även på vintern. TUR!
farmland investments; Thank you!

Annika sa...

Rotselleri är en grym rotfrukt. Det låter fantastiskt gott, och vilket tjusigt foto!

Millan sa...

Det här sparas undan direkt! Tack för tipset!

Christer sa...

Oj, så gott det ser ut. Tack för tipset, Nu vet jag vad jag ska göra med min rotselleri :)

Evelina sa...

Ha ha. Det där är det största problemet här hemma när det kommer till matbloggandet. Att maten tar slut innan den hinner bli fotad för att de tre glupska sönerna inte orkar vänta på mammans eviga fotgraferande. Ingen bild=inget inlägg. C'est la vie.

Trevlig blogg du har.
Syster - Evelina

Fröken Dill sa...

Annika; kan bara hålla med, vad gjorde vi utan rotselleri?
Millan och Christer; ja, testa!
Evelina; Tack! J börjar vänja sig vid att det lagas oproportionerligt mycket mat dagar då det finns ljus att fota i och att de vackraste bitarna försvinner iväg för att förevigas...

Millan sa...

Tack för tipset, jag knyckte med receptet till oss:
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=14871
Hoppas att det är okej :)

Fröken Dill sa...

Självklart!