Här är ett recept på goda sommarpiroger:
Gröna sommarpiroger med fetaost, 16 st
2 shalottenlökar, finhackade
2 l nässlor eller 300 g spenat
1 paket fetaost
salt, vitpeppar
stötta fänkålsfrön (till nässlor), riven muskotnöt (till spenat)
100 g smör
2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
Skölj och förväll nässlorna. Fräs shalottenlök i smör, tillsätt nässlor/spenat och låt fräsa med. Smaka av med kryddor och bryt ner fetaosten i småbitar.
Smält smöret, späd med mjölken. Smula sönder jästen och häll degvätskan fingervarm över. Tillsätt salt och ägg. Rör i mjölet och arbeta degen tills den blir smidig. Jäs till dubbel storlek, ca 20 minuter.
Dela degen i 16 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en tunn rundel. Lägg den gröna fyllningen på degen och vik ihop pirogen. Förslut genom att gaffla kanten.
Jäs pirogerna i 20 minuter, pensla med ägg och grädda i 15 minuter i 225 graders ugn.
Pirogerna serveras med fördel till en annan favorit, iskyld gazpacho!
4 kommentarer:
Jättegott! Ska definitivt testa dessa ;)
Dessa ska bakas till helgen är planen! Ser jättegoda ut!
Vackert, gott och jag kan tänka mig helt perfekt ihop med gazpacho!
Lovely!
Skicka en kommentar