tisdag 15 mars 2011

Matmagi - Food magic


För någon vecka sedan köpte vi fint svenskt oxkött, högrev i bitar med ben. Jag hade inte mycket tid, men ville ändå hinna med att koka en mustig oxbuljong.

Köttbitarna lades i en långpanna och fick brynas på högsta ungstemperatur tills de fått fin färg. Ner med bitarna i en gjutjärnsgryta med lock, på med vatten. Kokade upp och skummade av. Sedan in i ugn på ca 100°C. Grytan fick stå i ugnen över natten och på morgonen var det bara att sila av och koka ihop den goda buljongen. Behöver jag tala om hur goda rätter man kan laga på hemkokt oxbuljong?

Jag är ingen stor fantast av kokt kött och tvekade nästan att ta hand om bitarna som blivit över. De såg dessutom inte särskilt aptitliga ut. J däremot blev eld och lågor och rensade bort ben och fett.

Vi blandade köttet med Lisas goda tex-mex-rub, stekte på hög värme och åt med grönsaker, stark sås och gräddfil i tortillabröd. Har sällan smakat godare tex-mex!

English version:
About a week ago, we bought nice beef meat in pieces with bones. I did not have much time but still wanted to make my own broth. Meat pieces were put in a roasting pan and cooked in the owen at high temperature (250 ° C ) until it got good color. The meat was transferred into a cast iron pot with lid and covered with water.

The pot were put on the stove, and when boiling it was skimmed off. Then the pot with the lid on was put back in the oven at 100 ° C. The pot was left in the oven overnight and in the morning the meat was separated and the broth reduced. Need I mention the tasty dishes you can cook based on homemade broth?

I am not a big fan of cooked meat and almost hesitated to take care of the bits that was left over from cooking the broth. They did not look particularly appetizing. J on the other hand got very excited and cleared away the bone and fat. We mixed the meat with Lisa's wonderful tex-mex-rub (chipotlepaste, tomatopuree, olive oil, anise, cumin, cinnamon, salt, juice of lime, oregano)fried the meat and served it with vegetables, hot sauce and sour cream in tortilla breads. This turned out to be one of the best tex-mex-meals I have ever had!

3 kommentarer:

Jimmie sa...

Tack för kommentaren.
Det finns inget bättre än hemkokt fond/buljong, såser och grytor blir så mycket bättre än med färdigköpt.

Mårtenssons kök sa...

Låter som ett perfekt långkok, med två smarriga resultat!

Fröken Dill sa...

Jimmie; suveränt kul att upptäcka nya matbloggare. Och Vilka bilder! Jag blir hungrig fast solen knappt gått upp.
Mårtenssons; det känndes verkligen som en bonus. jag ska sluta dissa kokt kött framöver!
Hälsar fröken Dill