Inför helgen tänkte jag passa på att dela med mig av en middag som vi lagade och bjöd några vänner på i vintras.
Inspirationen kommer från Tore Wretmans bok "Festmeny", en gammal favorit med fina menyer från den mer klassiska skolan.
Ursprungsmenyn såg ut så här:
Rillettepastej med grekisk sallad
Laxkotlett med murklor och rödvinssås
Kiwiflan
Eftersom vi visste att en an våra vänner avskyr allt som liknar paté byttes förrätten ut mot en carpaccio på bresaola med chèvre-crème, inlagd paprika och kapris. Jag är säker på att det var ett recept från DN, men hittar det tyvärr inte. Å andra sidan var det inga konstigheter. Blanda getosten med crème fraiche. Lägg upp fin bresaola platt på tallrikarna. Ringla över en god olivolja. Lägg dit inlagd paprika, chèvre-crème, strössla över kapris och dekorera med basilika.
Lax med rödvinssås har jag velat laga länge och det blev verkligen ljuvligt gott. Låt er inte skrämmas över att såsens färg kanske inte är den absolut snyggaste till lax. Smakerna är nämligen perfekta ihop. Konserverade murklor kan man köpa i de flesta välsorterade mataffärer.
Laxkotlett med murklor och rödvinssås 6 pers
6 portionsbitar lax
1/2 flaska bourgogne
1 msk hackad shalottenlök, 1 msk torkad dragon i kryddpåse
1 dsk köttglass (mycket krafig buljong, kalvfond går bra)
1/2 dl vispgrädde
300 g osaltat smör salt och peppar
1 burk murklor
25 g smör
1 tsk timjan
1 dsk finhackad shalottenlök
persilja
600 g färsk, eller tinad fryst bladspenat
muskotnöt, salt och peppar
Koka ihop vinet med köttglass, dragon och shalottenlök. Fyll på med grädden. Koka upp, ta bort kastrullen från spisen och vispa i det kalla smöret.
Smaka av med salt och peppar. Håll såsen ljummen.
Salta och peppra laxskivorna och stek, t ex i en grillpanna.
Häll bort vattnet från murklorna. Stek i smör med shalottenlök och timjan. Avsluta med att bryna. Salta, peppra och strö över hackad persilja.
Fräs spenaten i brynt smör så att den blir riktigt het. Salta, peppra och raspa över muskotnöt.
Servera på varm tallrik!
Kiwiflanen var från början något av ett missförstånd. Jag hade inte fattat att flan, claufoutis, på franska är en sorts tjockpannkaka eller äggstanning. Borde ha anat oråd av den stora mängden ägg i receptet. Nåväl, trots detta blev efterätten mycket god.
Kiwiflan 6 pers
10 kiwifrukter
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
150 g socker
200 g mördeg
4 cl kirschwasser (säljs inte längre i Sverige, vi tog vodka som några körsbär fått ligga i en stund)
1 pajform med löstagbar kant, eller 4 portionsformar.
Klä formen/formarna med mördeg. (enklast går det om man kavlar ut den mellan två lager plastfilm först.)
Vispa ihop ägg, grädde, socker och kirschwasser i en bunke.
Klä pajskalen med aluminiumfolie och förgrädda i 10 minuter 200 graders ugn.
Skala och skiva kiwifrukterna. Lägg på pajskalen. Häll i äggsmeten genom en trådsil.
Baka i 180 grader i 20 minuter.
Strö på lite extra socker och ställ in under grillelementet för att ge lite färg.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Inspirationen kommer från Tore Wretmans bok "Festmeny", en gammal favorit med fina menyer från den mer klassiska skolan.
Ursprungsmenyn såg ut så här:
Rillettepastej med grekisk sallad
Laxkotlett med murklor och rödvinssås
Kiwiflan
Eftersom vi visste att en an våra vänner avskyr allt som liknar paté byttes förrätten ut mot en carpaccio på bresaola med chèvre-crème, inlagd paprika och kapris. Jag är säker på att det var ett recept från DN, men hittar det tyvärr inte. Å andra sidan var det inga konstigheter. Blanda getosten med crème fraiche. Lägg upp fin bresaola platt på tallrikarna. Ringla över en god olivolja. Lägg dit inlagd paprika, chèvre-crème, strössla över kapris och dekorera med basilika.
Lax med rödvinssås har jag velat laga länge och det blev verkligen ljuvligt gott. Låt er inte skrämmas över att såsens färg kanske inte är den absolut snyggaste till lax. Smakerna är nämligen perfekta ihop. Konserverade murklor kan man köpa i de flesta välsorterade mataffärer.
Laxkotlett med murklor och rödvinssås 6 pers
6 portionsbitar lax
1/2 flaska bourgogne
1 msk hackad shalottenlök, 1 msk torkad dragon i kryddpåse
1 dsk köttglass (mycket krafig buljong, kalvfond går bra)
1/2 dl vispgrädde
300 g osaltat smör salt och peppar
1 burk murklor
25 g smör
1 tsk timjan
1 dsk finhackad shalottenlök
persilja
600 g färsk, eller tinad fryst bladspenat
muskotnöt, salt och peppar
Koka ihop vinet med köttglass, dragon och shalottenlök. Fyll på med grädden. Koka upp, ta bort kastrullen från spisen och vispa i det kalla smöret.
Smaka av med salt och peppar. Håll såsen ljummen.
Salta och peppra laxskivorna och stek, t ex i en grillpanna.
Häll bort vattnet från murklorna. Stek i smör med shalottenlök och timjan. Avsluta med att bryna. Salta, peppra och strö över hackad persilja.
Fräs spenaten i brynt smör så att den blir riktigt het. Salta, peppra och raspa över muskotnöt.
Servera på varm tallrik!
Kiwiflanen var från början något av ett missförstånd. Jag hade inte fattat att flan, claufoutis, på franska är en sorts tjockpannkaka eller äggstanning. Borde ha anat oråd av den stora mängden ägg i receptet. Nåväl, trots detta blev efterätten mycket god.
Kiwiflan 6 pers
10 kiwifrukter
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
150 g socker
200 g mördeg
4 cl kirschwasser (säljs inte längre i Sverige, vi tog vodka som några körsbär fått ligga i en stund)
1 pajform med löstagbar kant, eller 4 portionsformar.
Klä formen/formarna med mördeg. (enklast går det om man kavlar ut den mellan två lager plastfilm först.)
Vispa ihop ägg, grädde, socker och kirschwasser i en bunke.
Klä pajskalen med aluminiumfolie och förgrädda i 10 minuter 200 graders ugn.
Skala och skiva kiwifrukterna. Lägg på pajskalen. Häll i äggsmeten genom en trådsil.
Baka i 180 grader i 20 minuter.
Strö på lite extra socker och ställ in under grillelementet för att ge lite färg.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
4 kommentarer:
Fröken Dill! Som jag oroat mig för dig! Äntligen är du tillbaka, äntligen!
Tack, snälla!
Här är allt OK, har bara tokjobbat ungefär dygnet runt ett halvår.
Massa hälsningar från fröken Dill
Där trängdes det mycket gott på bilderna!
Tack, Helena. Tore Wretman ÄR en favorit. Jag skulle vilja äta mig igenom alla lyxiga menyer ur boken.
Lördagshälsar fröken Dill
Skicka en kommentar