torsdag 6 november 2008

Oväntat god kål


Det finns vissa rätter som låter goda när man läser om dem, men blir så överraskande ännu mycket godare när man lagar dem. En sådan är ångkokt kål enligt nedanstående recept. Sommarkål, den allra första späda vitkålen, är allra bäst, men det fungerar också att använda savoykål. Rätten är ett utmärkt tillbehör t ex till grillad fisk.

Väldigt god kål
½ huvud sommarkål eller fin savoykål
1 citron, rivet skal och saft
1 vitlöksklyfta
2 shalottenlökar, finhackade
Salt och peppar
Färsk fransk dragon
1 rejäl klick smör

Strimla kålen mycket fint. Häll lite vatten på botten av en kastrull. Lägg i kålen, sätt på lock och låt ångkoka tills kålen är mjuk. Tillsätt cirtonskal och saft, pressad vitlöksklyfta och smörklick. Värm och rör om så att smöret smälter och fördelas på kålen. Smaka av med salt, peppar och fransk dragon. Tillsätt löken, rör om och servera.

Vi åt grillad lax och en god grönsallad till kålen.

Inga kommentarer: