söndag 30 november 2008

Hurra för fröken Dill!!!


Idag fyller fröken Dill 100 inlägg!

Eftersom jag är mer "salt" än "söt" firar jag mig själv med en kaviartårta. Den är superenkel att göra. Blanda finhackad rödlök med philadelphiaost. Lägg upp på ett fat. Klä med svart kaviar. Lägg något grönt eller röd paprika i bitar runt. Servera med Breton-kex.

Stort tack till min kompis Mia, som inte tror att hon kan laga mat, men alltid hittar smarta genvägar till härliga matupplevelser.

Lycka i en låda


Varannan fredag är jag lika förväntansfull som ett barn på julafton. Jag sitter på jobbet och bara längtar efter att få åka hem till min trappuppgång. För där väntar han på mig. Min stora kärlek. Fisklådan. Ibland kommer han i sällskap med en kompis fylld med grönsaker och rotfrukter (gör sig bättre på bild).

Att prenumerera på Årstidernas lådor är inte billigt. Ändå känns det som en present till sig själv.
Av flundrafiléerna som kom i fredags lagade vi en thaiinspirerad rätt. Fisk som får tillagas i sitt eget spad i sällskap med thaismaker blir toppengott.
Thaiflundra
Lägg fiskfiléerna i portionsstora aluminiumfoliepaket tillsammans med tomathack, en skvätt fisksås, lite pressad lime, finstrimlad shalottenlök, vårlök, strimlade limeblad, färsk koriander, citrongräsbitar som bankats och hack av en het chili. Laga i 200 graders ugn tills fisken är färdig. Servera med jasminris och en grönsallad.

fredag 28 november 2008

Lunchlådebrist



Denna vecka har jag haft kvällarna fullbokade. Trevligt med olika sorters bjudmiddagar, men det blir inga goda rester till matlådan på jobbet. Istället har jag provat hämtmat från lunchresturangen som ligger i samma hus som vårt kontor. Det var inte särskilt kul. Skolmatsvarning för 70 kr. Idag begav jag mig istället till Coop för att botanisera bland deras stora sortiment av färdigmat. Det mesta såg tyvärr rätt trist ut, men till sist hittade jag en låda som jag vet är riktigt god. Fisksoppa från Soupe Cuisine smakar faktiskt hemlagat. I kontorets kyl fanns dessutom rester från vår städkväll häromdagen. Soppan kompletterades med baguette med olika röror; tapenade, hummos och en färskoströra med persilja. Vilken fest!

torsdag 27 november 2008

Vilken soppa...

Det är kul det här med matlådor. Vi som lunchar på kontoret har väldigt trevligt och roligt när vi äter våra medhavda lådor. Ofta får man tips och inspiration till nya experiment i köket. Ibland får man också ”anti-tips”, t ex från vår praktikant L. Han satt och såg moloken ut vid bordet häromdagen. Hans soppa tog en evighet att tina och ”sedan vet jag att den inte ens är god” suckade L. Laga alltså INTE den här soppan. Den blir garanterat äcklig.

Skär morötter, lök, purjo och potatis i bitar. Fräs i alldeles för mycket matolja. Späd med vatten eftersom buljongtärningarna är slut. Koka en stund. Eftersom soppan blir tråkig i färgen kommer du sedan med den fantastiska idéen att piffa upp den med en tepåse (Earl Grey). Häll till sist i en rejäl klick honungsyoughurt så att det skär sig ordentligt. Klart!

måndag 24 november 2008

Vinter och mycket jul

När vi vaknade på lördagen hade hela världen förvandlats. Det hade kommit SNÖ!!!! Grannens hund och deras lilla tvååriga dotter tumlade runt i snön nere i trädgården.

Äntligen är det dags för ”inför-julen-mys”! Jag älskar allt pyssel och förberedelserna inför jul. Och alla goda dofter; mandarin, hyacint, gran och glögg. Förberedelserna är nästan ännu bättre än själva julen. J är däremot väldigt skeptisk. Han har svårt för traditioner och ”måsten”. Vinter och snö gillar han inte heller. Han låg kvar i värmen under täcket och läste en deckare.

Jag studsade upp och plockade fram mina favorit-julböcker, Anna Bergenströms ”Vinterns goda ting”, en översatt engelsk julbok av någon som heter Malcolm Hillier och den gamla klassikern ”Johans jul”.


Lite senare på dagen lyckades jag locka ut J på en promenad. Vi byltade på oss ordentligt, tog på oss våra fula mössor och begav oss till den vackra vita staden. På promenaden kom vi, som av en händelse, förbi en affär där man kunde köpa tazettlökar och fina knubbiga hyacinter.

Kanske var det rätt bra att J tog en tur iväg själv på kvällen för att träffa en kompis. Jag passade nämligen på att leta julmusik på itune. Det kan bli lite tröttande att höra åttielva versioner av engelska christmas-carols och ”gläns över sjö och strand” om man inte är julfreak.

När J kom hem hade jag i alla fall förberett ett försök till julig omvändelse i form av glöggprovning av årgångsglöggarna 03-07. Vi fick dem i present av J:s föräldrar och de var toppengoda i fina små flaskor. Jag gillade särskilt den gröna 04:an med smak av vinteräpplen. En sådan variant måste jag försöka göra själv.

Middag med "svärföräldrarna"

Middagen hemma hos mig med J:s föräldrar blev lyckad. Tyvärr fick jag inte tag på någon ekologisk kyckling. Jättetrist, jag har hört att de skulle vara så goda och nu var vi dessutom tillräckligt många för att äta upp en flerkilosfågel! Efter att ha letat i fyra affärer gav jag upp och köpte en majskyckling istället.


När J.s föräldrar kom brann alla ljusen hemma i lägenheten och jag hade hunnit städa undan och stänga in husdjuren (J.s pappa är allergisk). Menyn fick bli säkra kort som vi lagat på sista tiden. Marinerad vitling på spett i morotsbuljong och Kirsti-kyckling. Efteråt åt vi jättegod blåmögelost från Skärvången och ett lyxigt Sauternevin.

fredag 21 november 2008

Kyckling för åtta


Ibland tror jag att min matlagning påverkats av att jag pluggade och var fattig student i en massa, massa år. Bl a har jag upptäckt att en normal kyckling på drygt ett kilo lätt kan fungera som bas för minst 8 portioner. Det finns säkert flera sätt att uppnå detta, men den här gången blev det så här:
En kycklingfilé hamnade i två portioner tomatbaserad pastasås med smak av dragon (tillsätt en gnutta muscavadosocker och lite röd balsomvinäger för extra god smak, glöm inte vitlöken och att strössla parmesan över), skrovet + vingarna fick bli tre portioner av min favorit-kycklingsoppa, låren marinerades och tillagades som Kirsti-kyckling (en vän till mina föräldrar), se recept nedan. Det sista kycklingbröstet bidar fortfarande sin tid i frysen, men jag tror att det kommer att fyllas med något gott, t ex pesto med hasselnötter, baconlindas och sedan stekas i ugn eller grillas i kaminen. Ett alternativ är förstås att använda det till saltimbocca eller kanske något koreanskt…. Hmm, en kycklingfilé kan leva många olika liv.

Detta blir förresten förhoppningsvis den sista standardkyckling jag köper. Jag har numera ett arbete med OK månadslön och min Konsum har äntligen tagit in fina stora ekologiska kycklingar. Visst är de mycket dyrare, men säkert också godare. Jag återkommer med rapport när den första eko-kycklingen provätits. Kanske blir det redan ikväll då J:s föräldrar ska komma hem till mig för första gången…

Kirsti-kyckling

Kycklinglår alternativt en hel kyckling i bitar


Marinad:
Rött vin
Kinesisk soya
Ingefära (pulver) och ev även lite riven färsk ingefära
Pressad vitlök
Farinsocker eller honung
Oregano
Salt och svartpeppar
Lite matolja

Marinera minst en timme i en plastpåse i kylskåpet. Bryn kycklingbitarna i lite matfett så att de får färg. Lägg dem i en ungsform. Slå på marinaden runt om. Häll på kycklingfondkoncentrat + vatten så att ca 1/3 av kycklingbitarna täcks. Ställ in i 200 graders ugn, ca 30-40 minuter. Ät med ris, bakpotatis och en grönsallad.

måndag 17 november 2008

Gott och snabbt


Det är inte alltid man har tid att laga mat. Ibland blir hungern akut t ex när man handlat på Ikea. Vis av vårt förra avskräckande besök på möbeljättens resturang packade vi snabbt in möbelkartongerna för att vända bilnosen mot Max hamburgerresturang. Max fick ett fint betyg i DN häromveckan och det är faktiskt J:s och min favorit i budgethamburgerkategorin. De har något helt annat än svampiga Mc Donaldsburgare och har förstått att hamburgare måste ätas direkt när de är nylagade. Eftersom vi hade en nyinköpt TV synlig i bilen valde vi Drive-in-alternativet på Max. Lite svårt att balansera maten i knät och på instrumentbrädan, men rätt mysigt att sitta i en sakta igenimmande bil och frossa på god burgare, juice, bönsallad och en massa pommes dippade i ketchup + peppar. Vem var det som sa att fröken Dill är en matsnobb???

En ny passion


Vi äter ofta middag rätt sent eftersom J är lärare och sällan kommer hem förrän vid 8-tiden. Ett behov är därför ett snacks som håller en lite lagom mätt innan det är dags för middag. Min senaste passion är det lyxiga knäckebrödet från Delights of Sweden som bl a finns att köpa på Ikea. Sådana knäckemackor med smör och lagrad ost, t ex prästost, är snudd på beroendeframkallande.

söndag 16 november 2008

Fredagsfisk: vitling


Vitlingen har blivit lite av en favoritsort av de olika fiskar som kommer från Årstiderna. Jag läser på nätet att denna fisksort ska ätas pinfärsk.

I fredags lagade vi vitling på två sätt. Stekt med lök och ansjovis och marinerad på ett spett som doppas i varm morotssoppa efter ett recept från Årstiderna. Ansjovis är alltid gott och dess komplexa sälta passade bra till vitlingfilén. Vi kompletterade med extra stekt lök och kapris. Rune Kalf Hansen har skrivit Årstiderna-receptet. Det är en suverän tanke att doppa marinerade fiskbitar i het soppa. Ingen risk för överkokning! Vi ändrade lite i morotssoppsreceptet, tog bort nejlikorna, la till en potatis, tillsatte pressad lime och lite grönsaksbuljong.

fredag 14 november 2008

Mässbesök


Jag har helt glömt bort att blogga om vårt besök på Mat- och vinmässan "Det goda köket" förra fredagen. Vi hade trevligt, men jag upptäckte inga direkta nyheter jämfört med förra året. J hittade en god julnubbe – Reimersholms julsnaps 2008, som passade perfekt till ett smörrebröd med leverpastej. Även god öl fanns till provsmakning.

Precis som förra året tycker jag att Skärvångens ostar är suveräna och de smarriga dumplingsen från Japanska torget är toppen och måste köpas hem så snart som frysförbudet hävs. Massvis med olika goda charkuterier fick man provsmaka. Strusbaserade charkprodukter smakade gott, men det bästa med dem var att de inte direkt smakade stuts. Jag tycker att det är ett ganska tråkigt kött, även om det är kul med svenska strutsar. Rotfruktschips är goda och har fina färger. Kanske tur att de är lite för dyra för att köpa ofta. Det skulle vara kul att försöka göra egna, men det får nog bli utomhus, på landet, med tanke på oset. Vi köpte ett fint, saftigt bröd från Svenskt Mathantverk.

Till sist en lite undring. Om man bjuder på provsmakbitar på en mässa så ska det väl vara gott? Vissa produkter var så vedervärdiga äckliga att det varit bättre om det inte bjudis på provsmakning. Jag kommer t ex aldrig att köpa färdigkryddade köttslamsor med texmex-smak, äcklig, fet konserveringsmedelsstinkande kall sås eller en fryst översöt paj. Blä! Den varmrökta laxen vi provade var OK, men extraprislax i en hemrök blir mycket godare.

onsdag 12 november 2008

Rotsakspytt med lammkorv


Vissa rätter är ALLTID goda. Man tröttnar helt enkelt inte så lätt på dem. En sådan är hemlagad pytt, som dessutom kan varieras i det oändliga och är en bra kylskåpsrensarrätt. Min kyl var full med fina rotsaker. Potatisar, morötter, lök, purjo, rotselleri, lite blomkål, en vitlöksklyfta och rödbetor skalades, hackades och stektes i rapsolja i en teflonpanna tills de fick färg. Pytten fick färdigsteka i ugn 200 grader ca 20 minuter. Under tiden stekte jag trattkantareller och lammkorv i slantar. Rotsaker, svamp och korv blandades ihop, kryddades med salt, peppar och worcestershiresås och överströsslades med färsk persilja. Rätten serverades med stekta ägg, dijonsenap och hp-sås. Vi hade tyvärr ingen kall öl till, men det hade annars varit helt perfekt. En pytt kan enkelt göras vegetarisk genom att utesluta kött eller steka detta vid sidan om för dem som vill ha.

Röda betor


Jag köper sällan färska rödbetor för jag har inte så jättemånga idéer om vad man kan göra med dem. Eftersom jag fick en påse fina betor från Årstidernas låda i förra veckan blev det en anledning att vara lite rödbetskreativ. Jag kom på att rödbetssoppa både är gott och har en fin färg som lyser upp i gråa november. Jag tittade på internet och insåg att det fanns hur många recept på rödbetssoppa som helst. Så här gjorde jag:

Rödbetssoppa

5 rödbetor
1 morot
1 stor gul lök
1 potatis
1 bit rotselleri
"Stammen" från ett blomkålshuvud eller en klyfta vitkål
1 vitlöksklyfta
Kalvfondskoncentrat + ca 1 liter vatten
Lagerblad
Salt och vitpeppar
Saften från 1 lime
Till servering: gräddfil

Hacka grön- och rotsakerna, koka mjuka i fonden tillsammans med lagerblad. Ta upp lagerblad, mixa slätt och smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med gräddfil.

Efter den färgstarka, värmande förättssoppan åt vi grillspett med lammkorv och marinerade fläskfilé-bitar som tillagats i min kamin och avnjöts tillsammans med en hemgjord ljummen potatissallad med bl a en massa kapris i.


tisdag 11 november 2008

Tallrik

Jag följer gärna "familjetraditionen" att äta en tallrik till lunch i helgen. På tallriken lägger man upp lite smått och gott av sådant som råkar finnas hemma eller som enkelt kan tillagas av råvaror som finns hemma.

Vad sägs om denna tallrik från i somras med lammköttbullar, squashgratäng på hemodlad squash, stekta gröna tomater, sallad, pastrami och en tomatsalsa?


I helgen blev det gravad lax med hovmästarsås, lättkokta blomkålshuvuden (grön blomkål från Årstidernas låda) med smör och salt, tomatsallad med basilika, knäckemackor med lagrad prästost och en väldigt god sallad på rotselleri.

Rotsellerisallad
Skär rotsellerin i stavar, något tjockare än tändskickor. Släng ner i kokande vatten någon minut så att de blir lite mjuka. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Blanda med finhackad shalottenlök och en dressing med lite majonäs, gräddfil, lite pressad citron, rejält med dijonsenap, italiensk salladskrydda, salt och peppar.

måndag 10 november 2008

SPA


J och jag har varit på SPA. Vi hittade ett erbjudande i DN och åkte till Skepparholmen på Värmdö. Skepparholmen var ett bra ställe, med tydlig konferensprägel. Man kände igen sig från otaliga jobbkonferenser, men tack och lov slapp man nu workshops och powerpoint-presentationer. På SPA:et rådde lugn och ro. Det fanns inte jättemånga bastuar, bubbelpooler mm, men för oss räckte det rätt bra med promenad i fina omgivningar och att sedan lägga sig i en av de "heta källorna" i den kalla novemberskymningen utomhus, med en öl brevid sig. Vi avslutade med vanlig bastu och varsin deckare framför brasan i relaxen.

Middagen var väldigt god. Vi startade med löjrom med västerbottenpaj, sedan var det dags för kalventrecot med puré på persiljerot, rödvinssås och shitakesvampar. Till efterätt serverades exotisk sallad med frusen vaniljbakelse. Mums. När vi kom till osten var vi proppmätta. Vi beställde vinpaketet till maten och blev mycket nöjda. J blev särskilt förtjust i Kendall-Jackson Chardonnay från USA. Ett smakrikt vitt vin som matchade kalven väl även om mitt röda vin, Foppiano Merlot 2004 passade bättre till svampen. Tyvärr finns inget av vinerna på systembolaget. Även brödet som man fick till maten, med små bitar av rödbeta i, var utmärkt.

Dagen efter kändes det väldigt lyxigt med hotellfrukost. Den var kanske inte helt överdådig, men helt OK och de hade dessutom min favorit, grapefruktjuice.

Allt igenom var det en väldigt rogivande vistelse. Det enda som kändes lite konstigt var att befinna sig på ett ställe med så tydlig konferansprägel med sin partner. När jag vakande mitt i natten var jag tvungen att kolla att det verkligen var min J som låg i sängen brevid.

Heta chilisar



2008 var inte något optimalt chiliodlingsår. Jag misstänker att de starka gynnarna vill ha mer sol i augusti. Det blev i alla fall skörd av jalapeno (både som grön och röd), buldog hungarian spice, lilla korean hot, poblano och pasilla. Nu ska jag laga något hett och resten av frukerna stoppar jag i frysen.

fredag 7 november 2008

Middag med kollegorna


Ibland dricker man onödigt mycket vin tillsammans med sina kollegor…

Vi var några jobbarkompisar som åkte hem till M för att fira att ett stort projekt blivit färdigt. Middagen som vi lagade blev god. Vi åt carpaccio på serranoskinka, en limedoftande fisk- och skaldjursgryta med pasta och glass med Björns björnbär till efterätt.

Carpaccio på parma- eller serranoskinka är en smart lättfiffad förrätt. Lägg ut skinkskivor platt på ett fat. Dekorera med ruccolasallad, hyvla över parmesanost, strössla på rostade pinjenötter, dutta på god olivolja. Ställ fram svartpepparkvarn och flingsalt på bordet. Klart!

Fisk- och skaldjurspasta (4 port)

1 stor morot
1 fänkål
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten purjolök
1 paket blandade frysta skaldjur
1 bit laxfilé, ca 200 g
1 bit filé av vit fisk, ca 200 g
250 g räkor med skal
2 msk olivolja
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk saft och 1 tsk rivet skal av lime
2 dl vispgrädde
Spagetti

Tärna morot och fänkål. Hacka lök, purjo och vitlök.
Skär fisken i bitar, skala räkorna.
Heta upp oljan i en gryta. Fräs grönsakerna. Tillsätt vatten, buljong och lime. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Tillsätt fisken och låt koka tills den är nätt och jämnt färdig. Sila av buljongen och låt den koka ihop tillsammans med grädden till ca halva mängden.

Koka pastan tills den är al dente.

Vänd ner pasta, fisk och skaldjur i såsen. Låt allt bli varmt och dekorera med rivet limeskal och limeklyftor.

torsdag 6 november 2008

Oväntat god kål


Det finns vissa rätter som låter goda när man läser om dem, men blir så överraskande ännu mycket godare när man lagar dem. En sådan är ångkokt kål enligt nedanstående recept. Sommarkål, den allra första späda vitkålen, är allra bäst, men det fungerar också att använda savoykål. Rätten är ett utmärkt tillbehör t ex till grillad fisk.

Väldigt god kål
½ huvud sommarkål eller fin savoykål
1 citron, rivet skal och saft
1 vitlöksklyfta
2 shalottenlökar, finhackade
Salt och peppar
Färsk fransk dragon
1 rejäl klick smör

Strimla kålen mycket fint. Häll lite vatten på botten av en kastrull. Lägg i kålen, sätt på lock och låt ångkoka tills kålen är mjuk. Tillsätt cirtonskal och saft, pressad vitlöksklyfta och smörklick. Värm och rör om så att smöret smälter och fördelas på kålen. Smaka av med salt, peppar och fransk dragon. Tillsätt löken, rör om och servera.

Vi åt grillad lax och en god grönsallad till kålen.

måndag 3 november 2008

Värmande soppa efter städdagen


Förra helgen hade vi städdag i min bostadsrättsförening. I otäckt kallt regn slängdes det skräp, räfsades löv, klipptes buskar, sattes upp hyllor i garaget och storstädades i tvättstuga och trappuppgång så att det stod härliga till. Själva jobbet var väl inte så kul, men det känns alltid bra när vårt finahus från 1904 blir ordentligt omskött.

Efter en hård arbetsdag smakade det gott med en mustig, gräddig, sherrydoftande grönsakssoppa.

Sherrydoftande grönsakssoppa (en stor sats)
1 aubergin
1 morot
2 potatisar
2 stjälkar stjälkselleri
1 shalottenlök
1 liten purjo
1,5 l grönsaksbuljong
Lite olivolja
2 dl grädde
3 msk sherry
Salt och peppar

Färsk basilika, parmesanost

Skala och tärna grön- och rotsakerna grovt. Fräs i olja utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills det blir mjukt. Det tar ca 20 minuter. Häll i grädden, mixa med stavmixer tills soppan blir slät. Smaka av med salt och peppar, späd ev med mer vatten om det blir för tjockt. Häll i sherryn. Servera soppan toppad med basilika och riven parmesan. Brödkrutonger är också gott till.

En gång i tiden, när jag hade tillgång till ett växthus, lagade jag faktiskt den här soppan helt på egenodlade grön- och rotsaker. Nu kommer man ganska långt med innehållet i Årstidernas låda.

lördag 1 november 2008

Studenträddaren


Jag pluggade en massa, massa år. Det var kul, men rätt fattigt. En stor räddare i nöden var Mias morotspastasås. En riktigt billig, men väldans god pastasås. Den SER inte så god ut. Faktum med att jag knappt ville smaka när Mia bjöd mig på den för många år sedan. Tur att jag ändrade mig och stort tack till Mia som räddade min studentekonomi!

Mias morotspasta (4 portioner)

3-4 morötter
2 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1/2 tsk timjan (gärna färsk)
1 dl lagrad riven ost, gärna prästost
1 dl valnötter
Salt och svartpeppar

Skala och riv morötterna grovt. Koka dem mjuka i buljongen. Det tar ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och timjan. Koka några minuter. Smält ner osten, salta och peppra efter smak och tillsätt valnötterna som krossats grovt i handen innan. Servera med pasta.

Det här är grundreceptet, men det kan varieras med mindre eller lightare crème fraiche och mindre mängd ost för att bli nyttigare. Har man inga valnötter så går det bra med hasselnötter. Man kan också mixa såsen med en stavmixer innan nötterna tillsätts, men jag gillar den lite grövre konsistensen.


Fredhälls


Vi har äntligen varit och ätit på Fredhälls. Jag är supernöjd.

Carpaccion med macadamianötter, magno/chilidressing och manchegoost var helt fantastisk. Kalvskivorna var så lövtunna att smaken inte hade någonstans att fly. Halstrade pilgrimsmusslor är alltid gott och tillbehöret i form av guffel med bl a skaldjur, linser, vit sparris och dill spännande.

Vi valde varsin pasta till huvudrätt. Min variant med skaldjur var toppen. Aningen överkokta musslor uppvägdes av den goda, mustiga såsen och den absolut perfekt kokta pastan. J:s pasta med salsicca var också väldigt god. En kryddig korv att drömma om i ljuvligt smakande gräddig sås. Mums!

Vi kommer definitivt att gå tillbaka till Fredhälls, även om det tog en stund att få in maten. Den var väl värd att vänta på och servicen var I övrigt utmärkt. Till saken hör att vi dessutom ätit på “Döden i grytan” för några veckor sedan. Det är ju en italienare som fått de allra bästa recensioner. Av en slump åt jag faktiskt nästan samma rätter, carpaccio och skaldjurspasta den gången. Det var också gott och man fick enorma portioner, men jag måste säga att Fredhälls vann på finess! Fast chokladglassefterrätten på Döden var mer än minnesvärd! Hjälp vad gott med fin chokladglass i kombination med likör, bigaråer och rostade mandlar. Jag måste försöka göra något liknande hemma!

Porträtt av en grönsak


Det gick inte att lura J en gång till. Jag föreslog en oskyldig promenad, men han började ana oråd när jag packade ner blomkålshuvudet och hängde kameran om halsen. Jag fick helt enkelt ge upp och fota fina blomkålen från Årstidernas låda på balkongen istället.


Lunchkaos och Mr Lubba Lubba

Åk inte till IKEA en dag på höstlovet och om du ändå skulle råka göra det kom INTE med den utmärkta idéen att äta i resturangen! Jag minns IKEAs resturang som ett ställe där man i lugn och ro för ett billigt pris kunde få t ex en laxmacka eller pastrami med en utmärkt god potatissallad.

Det måste vara minst tio år sedan. Idag ser det annorlunda ut. Trots att klockan är före 11 är den ringlande kön en kilometer lång och består till 90% av familjer med minst 4 barn var. Det skriks, gråts, jagas och förmanas av svettiga, desperata föräldrar. Framme vid disken händer i stort sett ingenting trots att uppläggningen borde vara enkel eftersom alla ska ha köttbullsportioner. När vi äntligen får vår kotlettrad med bearnaise och oxbringa med basilikasås är vi helt matta. Det finns ingen juice att dricka, bara vin eller onyttig cola. Vi tappar bort varandra i familjehavet när vi ska försöka hitta ett bord och någon ro vid måltiden är en omöjlighet när kinkiga barn ammas, kastar mat på golvet och gallskriker intill oss. Min sås smakar syntet och pommes fritten är inte nygjord. J erkänner efteråt att hans mat trots allt var god, men vad hjälper det i den miljön. Phu, och jag som gillar barn... Fast kanske inte så många på en gång...

Vi lyckas i alla fall köpa en del bra köksprylar.



Väl hemma blir det lyxmiddag med fina råvaror från Årstidernas lådor. Lubbfilé och en stor låda grönsaker är utgångspunkten och J hittar ett väldigt bra Jonas Borssén-recept på nätet. Med den marinaden smakar lubben gudomligt. IKEA-ljusen brinner och lugnet lägger sig när vi njuter av maten i sällskap med en kall chardonnay. Vi avrundar måltiden med att dela på en Ben och Jerry-chokladglass.