onsdag 27 februari 2008

Morotssoppa


Ibland förvandlas fröken Dills kök till ett matlab. Så var fallet igår då jag bestämt mig för att ta reda på vilken av de olika morotssoppor som jag brukar laga som är godast.

Tävlande soppa nr 1 var Morotsbuljong från Marcus Samuelssons bok ”Middagstips”. Markus föreslår att man ska servera buljongen till hälleflundra, men jag brukar använda soppan mer som en vardagsrätt och servera den med t ex ett kycklingspett.

Tävlande soppa nr 2 är lite matigare eftersom den även innehåller potatis.

Marcus morotsbuljong
För exakt recept får ni konsultera Markus utmärkta bok, men för den som vill experimentera själv kan jag avslöja att man rostar morot i bitar, grovhackad sharlottenlök, vitlök och ingefära i ugn. Grönsakerna läggs i kycklingbuljong och mixas. Ginger ale och lite creme fraiche tillsätts och det hela smakas av med pressad citron.

För spetten brukar jag trä jämnstora bitar av kycklingfilé på spett. Pensla på citronolivolja och krydda med citronpeppar, salt och chiliflakes. Stek spetten i panna eller grilla i ugn. Om soppan serveras i en kopp ställs spettet i, om den serveras i en tallrik ska spetten vara lite längre så att de kan läggas kvärs över tallrikskanten.

Morotssoppa 2 (2-3 personer)
2 stora morötter
1 potatis
1 liten gul lök
6 dl grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 tumsor bit ingäfära
Färsk chili (mängden beror på hur stark den är)
Pressad saft från 1 stor apelsin

Skär morötter, potatis och lök i bitar. Fräs i lite olja och häll sedan på buljongen. Låt koka tills grönakerna börjar bli mjuka. Sista minuterna får finhackad vitlök, ingefära och chili koka med. Mixa soppan och blanda i apelsinsaften. Späd ev till önskad konsistens. Servera soppan toppad med en klick turkisk youghurt, sweet chilisås och en kvist färsk koriander.

Hur blev nu resultatet av testet, vilken soppa var godast?
Svaret är att det beror på. Marcus variant är kanske lite lättare, syrligare och elegantare medan Morotssoppa 2 är fylligare och rundare i smaken, med ett gott bett av chilin. Överhuvudtaget tycker jag att det är imponerande att man kan laga så otroligt goda soppor på en så enkel råvara som morot.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag tror marcussoppan ser godast ut. Speciellt med kyckling till :-)

Fröken Dill sa...

Spett är alltid gott!

Anonym sa...

hej fröken!

gjorde soppa nr 2 igår, efter att leveransen av ekolådan bjudit på finfina morötter, och det blev toppensmarrigt. tack för et bra recept!

emma