tisdag 5 mars 2019

Ramen från grunden inklusive egna ramennudlarJag hade ingen aning om att man kunde göra egna ramennudlar, men när jag hittade ett DN-recept var jag ju tvungen att försöka. Vår matberedare höll på att stryka med på kuppen för det blir verkligen en tung deg. Annars var det inga problem att göra nudlarna. Degen fungerade jättebra i pastamaskinen. Nudlarna blev supergoda, men det gällde att inte koka dem för länge. Mellan 30-45 sekunder räckte, sedan ner i kallt vatten för att avstanna kokningen innan de läggs i den mustiga ramenbuljongen.

Jag gjorde en halv sats med nudlar jämfört med ursprungsreceptet. Ändå blev det rejält mycket. De som inte gick åt hamnade i frysen, vilket tydligen ska gå bra.

Ramenbuljong har jag gjort tidigare. Ett nytt tips är att ta upp kyckling och revben efter ca 20 minuters kok och skära bort allt kött. Det blir jättegott att ha i soppan och buljongen blir tillräckligt mustig av benen som läggs tillbaka och får koka vidare. Buljongen behöver också koka samman mer för att bli riktigt smakrik. Efter att ben och grönsaker silats bort kokade jag utan lock tills en dryg liter återstod.

Denna gång hamnade, förutom köttet, lättwokade bitar av broccoli och morot i soppan tillsammans med salladskål och löskokta ägghalvor. Ärtskott, salladslök, hackad chili, färsk koriander och furikake på toppen.


Ramennudlar, ca 6 portioner

1 1/4 tsk bakpulver
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 msk salt
250 g vetemjöl special
275 g tipo 00-mjöl
maizena till utbakning

Sätt ugnen på 135 grader. Sprid ut bakpulvret på ett bakplåtspapper. Rosta i ugnen 1 timme.

Blanda bakpulver och vatten i en skål. Lös upp saltet i blandningen.

Lägg mjölsorterna i matberedarens degbunke. Arbeta in vätskan med degkrok på låg hastighet. Arbeta degen till en fast massa, ca 15 minuter i maskinen.

Ta upp på ett bakbord och arbeta ytterligare 5 minuter med händer.

Plasta degen och vila 1 timme i rumstemperatur.

Dela i 8 bitar. Kör i pastamaskinen till tjocklek 5. Pudra degplattorna med majsstärkelse. Kör degen till nudlar. Pudra på ytterligare majsstärkelse och samla i knyten.

Koka nudlarna i saltat stormkokande vatten ca 30- 45 sekunder. Spola i kallt vatten. Lägg nudlarna i den varma ramenbuljongen tillsammans med annat du vill ha i soppan.


Inga kommentarer: