fredag 1 mars 2019

Vårlängtan på en tallrik


Det är svårt så här års, man vet att det är lång tid kvar till den riktiga våren, men vintern känns redan helt uttjatad.

Jag längtar efter odlingssäsongen. Ännu så länge får jag nöja mig med att de första förodlade chili- paprika- och kronärtskocksplantorna spirar.

Lite goda ärtskott har jag också odlat fram. Bara att blötlägga gula ärtor över natten och så ganska tätt i några centimeter jord. Helst täcka med jord också för att undvika mögel. Ärtskotten smakar lite som sockerärtor och blir klara på några veckor. Lämna kvar något blad på varje planta så grenar de ut sig och ger fler skott!

Första skörden för i år i form av ärtskott kombinerades med den allra sista från i höstas, uppgrävd pepparrot, en rot som verkligen håller fantastiskt länge i kylen.

Jag ville göra en skir vårsallad och fick hjälp av J med att lättröka några bitar Salmalax. En av förra årets julklappar var en rökpistol med tillhörande glaskupa. En himla bra uppfinning om man snabbt vill kallröka mindre mängder råvaror. Jag var skeptisk till att det skulle kunna göras inomhus, men det går alldeles utmärkt att röka så här under en vanlig köksfläkt. Lättrökt lax är något helt annat än den kallrökta man kan köpa.

Till salladen skars fisken i fina skivor, fick sällskap av småblad, ärtskott, tunna rädisskivor och en kräm på smetana, finriven pepparrot, salt, peppar och några droppar citron.


2 kommentarer:

Anonym sa...

En sån ljuvlig tallrik!

Blev sugen på er rök, har ni kommit på fler användningsområden än lax?

Fröken Dill sa...

Hittills har vi kört torsk, pilgrimsmusslor och lax med rökpistolen. Svamp ska bli bra också har jag hört. Måste testas! Hälsar Dillen