måndag 25 februari 2019

Vego-taco


Jag har experimenterat med en hel del egna idéer för vegetarisk taco - olika fräs med rotsaker, varianter med stekta bönor, små vegobiffar och liknande att ha som bas. Det blir gott, men ersätter inte fullt ut kött.

Vår vego-tacofavorit är därför fortfarande färdigköpt pulled Oumph. En produkt som jag upptäckte på gotlandsbåten, av alla ställen. En fördel är att att den är så urenkel att tillaga. Tining + köra i microvågsugnen ger god, mustig smak och perfekt konsistens. Det enda som känns lite konstigt är att en produkt baserad på sojabönor kan ha en sådan kycklinglik konsistens...

Taco är för det mesta snabbmat hemma hos oss, så det blir med skurna grönsaker, färdig stark tacosås eller salsa, gräddfil och färdiga tortillas med vete och majs som vi värmer vartefter i en het stekpanna. Oftast har vi ingen riven ost till våra tacos, för J gillar inte det och jag avskyr själva jobbet att riva osten.

Ibland gör vi egen hipsterlök. Jag brukar göra refried beans, som blir mycket godare än de varianter man kan köpa färdiga. Tiden det tar att mosa ihop guacamole väl investerade minuter. Allra bäst blir guacamolen såklart om den görs av perfekt mogen avokado, men till nöds blir den faktiskt OK med den frysta avokadon som man kan köpa färdig i tärningar.


Hipsterlök

1 stor röd lök
1/2 dl 12% ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Skala och skär löken i tunna skivor. Rör ingredienserna till lagen tills sockret smälter. Lägg löken i lagen. Godast och nästan självlysande till färgen blir hipsterlöken efter några timmar.


Refried beans

1 tsk hel spiskummin
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smakneutral rapsolja
1 burk kidneybönor
chilipulver
salt och svartpeppar
lite pressad lime

Rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den börjar dofta och får lite färg. Mortla.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att den tar färg.

Tillsätt kidneybönor. Stek några minuter. Tillsätt ev lite vatten. Halvmosa bönorna med en gaffel.
Smaka av med kryddorna och lite pressad lime.


Uppdaterat: Jag fick en massa tips på alternativa baser till vego-taco i FB-gruppen "Fegovego". Hade nästan glömt bort att man kan använda konserverad jackfruit. Det blir ju jättegott! Andra tips var belugalinser, rökt tofu som hårdsteks, dito riven halloumi, anammafärs, tempeth, Quorn och mixade frön och nötter. Allt med tacokryddning och stekning, förstås. Tack alla fego-vegomedlemmar, ni är helt fantastiska!

Inga kommentarer: