måndag 11 februari 2019

Auberginecurry


Aubergine är, rätt tillagad, en helt fantastisk grönsak. Grillad eller ugnsstekt blir aubergine nästan lite köttig i konsistensen och den suger åt sig goda smaker. Därför blir den suverän i en krämig smakrik curry.

Jag har återigen lånat idéen från Angela Dowdens 5:2-kokboken, men skippat lågkaloritemat och bara utnyttjat de goda smakerna som kännetecknar de flesta recepten i denna okända pärla till kokbok.


Auberginecurry, 4 port

1 tsk spiskumminfrö
4 tsk korianderfrö
1/2 tsk cayennepeppar
1 grön chilifrukt, skalad och finhackad
1/2 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 1/2 cm färsk ingefära, skalad och riven
3 dl varmt vatten
1 burk kokosmjölk
1 msk tamarindpasta
2 auberginer, skurna i tunna skivor på längden
salt och peppar
yoghurt, mango chutney och naanbröd till servering

Torrosta spiskummin och korianderfrö i en stekpanna i några minuter, tills de börjar dofta gott och får aningen färg. Mortla ihop.

Blanda de mortlade kryddorna med kayennepeppar, chili, gurkmeja, vitlök, ingefära och vatten i en stor kastrull och låt skjuda i ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk, tamarindpasta, salta och peppra.

Doppa eller pensla auberginskivorna i såsen. Lägg dem på ett galler ovanpå en aluminiumfolietäckt plåt och grilla under ugnens grillelement tills de är gyllenbruna.

Blanda ner aubergineskivorna i resten av såsen. Servera med naanbröd, chutney och yoghurt, gärna överströsslat med lite extra grön chili.


Inga kommentarer: