fredag 1 februari 2019

Planering av köksträdgården 2019


Trots att det bara är början av februari börjar det planeringsmässigt redan bli trångt i min köksträdgård. Kanske är det lite för storslaget att både ge sig på odling av platskrävande kronärtskockor och majs samma år? Å andra sidan är just dessa grönsaker sådana delikatesser och dessutom extremt beroende av att sträckan från jord till bord är kort.

Annars vill jag som vanligt ha alla zucchini/vintersquash/ pumpafavoriter - roliga lilla tefatssquashen Sunburst. extremt goda Costata Romanesco, böjda Yellow croockneck, butternuten Long de Nice och någon liten men god orange pumpa.

Inläggningsgurka kan man aldrig få för mycket av. Jag vill helst enbart odla Arboga vit, men den är lite känslig så det blir nog till att ersätta vissnade plantor med en annan sort.

Bondbönor är ett måste varje år. Jag har kört lite olika sorter genom åren, men gått tillbaka till Giant exebition logpod som brukar ge gott utbyte.

Favoritsockerärtan Engelsk sabel blir det såklart, liksom höga brytbönor, Blauhilde och några låga gula Beurre de Rocquencourt för den goda smakens skull.

En hel massa vitlök satte jag redan i höstas från eget utsäde som jag tror är sorten Thermidrome och så ska jag ha purjolökar av vackra lila-blå-grönbladiga sorten St Victor.

En bädd viker jag varje år för kålodling. Den får vara täckt med skyddsnät hela säsongen, annars blir allt det goda uppätet. Broccoli, svartkål, asiatiska bladgrönsaker och kålrabbi vill jag ha.

Morötter i flera färger såklart och så en hel hoper kryddväxter och bladväxter.

Och sedan är det låd/hinkodlingen av tomater, chili, paprika och slanggurka mot husets sydsida.

Snart är det dags för den första försådden inomhus. Chili, paprika, physalis och kronärtskocka behöver tid på sig.


2 kommentarer:

Katinkas Kitchen sa...

Så härligt att planera köksträdgården mitt i all snö - bra idé! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Fröken Dill sa...

Ja, det känns lite konstigt, men snabbare än man kan ana kommer ju våren och då blir det galet mycket att göra, så det är bra att vara förberedd. Sedan brukar ju minst hälften av allt man planerar inte bli av, men det är ändå roligt att drömma om det. Massa lördagshälsningar från Jenny