torsdag 28 februari 2019

Sist på bollen - Vintersådd


I år har det spridit sig som en löpeld i facebookgrupperna med fokus på odling - VINTERSÅDD är grejen. Självklart måste även jag testa detta. Om det funkar vet man inte förrän längre fram på säsongen, men det är väldigt spännande. Himla smart grej om det går bra. Framme i april har man galet mycket att göra i köksträdgården, så allt som kan fixas en annan årstid är guld värt.

Jag borrade dräneringshål i fem plastlådor, lite större än stora glassbyttor. Fyllde på med jord från påse, blandad med lite från odlingarna. Sådde frön av spenat, sallat, vintersallat, rucola, dill, persilja och bladkål och täckte med ett tunt jordlager och ett tjockt snölager. Ställde på en halvskuggig plats och täckte med fiberväv.

Tanken är att fröerna ligger och väntar i kylan. När våren kommit så långt att temperaturen är den rätta smälter snön ner och vattnar sådderna som gror och då blir optimalt tidiga.

Hur det går beror troligtvis mest på vädret framöver, men jag brukar ha en hel del självsådda dillplantor i mina odlingar. Dessa kommer tidigt och blir väldigt kraftiga och fina, så det finns hopp om att det kan fungera, i alla fall för dillen.

Inga kommentarer: