fredag 8 februari 2019

Äntligen fredag - bästa hemmagjorda pizzan


Våra pizzafredagar har verkligen blivit en efterlängtad vana. Vi hade fredagsbiff ett tag, men det kändes klimatovänligt och dessutom onödigt dyrt. Gott med biff, men det vi längtade efter var ju ändå pizza... Vi har försökt oss på lite mer arbetade fredagsmiddagar, men det var för mycket jobb på trötta fredagskvällen.

Under alla år med fredagspizza har vi utvecklat den för att enkelt få den optimalt god.

Egen deg är säkert jättebra, men de man kan göra snabbt tycker jag blir sämre, båda att kavla ut och smakmässigt, jämfört med att köpa surdegspizzadeg från POP Bakery i butiken.

Tomatsås har vi provat av alla möjliga varianter, men absolut bäst blir den av mina halvtorkade tomater från frysen. När det är säsong för tomater köper jag ett stort gäng helt vanliga tomater från ett växthus nära landet. Halverar dem och sätter in i 150 graders ugn med varmluft tills de blir lite smått torkade. Det tar ca 1 - 1 1/2 timme. När tomaterna har kallnat fryser vi in dem i paket där man kan ta fram lagom många för att använda till pizzasås.

Tomaterna tinas och mosas med ca 1 tsk kalvfondkoncentrat per pizza, salt, svartpeppar, mycket oregano och gärna lite svart, fermenterad vitlök. Snabbt och enkelt - färdig pizzasås!

Mozzarella som man ska ha på pizza ska INTE vara dyr, krämig buffelmozzarella utan den billiga av komjölk. Den är fastare och blöter inte ner pizzan. Ta fram osten i tid så att den inte är iskall när den läggs på.

Övrig favorittopping är skinka. Den som blir bäst är faktiskt inte dyr parmaskinka utan den billigare westfaliska skinkan eller IKEAs mycket prisvärda kallrökta eller lufttorkade skinka.

Svarta oliver ska det vara och det ska vara kalamataoliver. De urkärnade som finns i butiken är bra.

Långlagad gul lök är numera ett måste på våra pizzor. Skala, skiva tunt och stek sakta i en panna med smör under minst en halvtimme.

En vanlig hushållsugn är egentligen inte optimal för pizzabak, men det finns knep. Skaffa en pizzasten (eller annan stenskiva) eller ett pizzastål och en bakspade. Värm upp ugnen till 250 grader med pizzastenen på ett galler mitt i ugnen under minst en timme.

Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper mycket, mycket tunt. Bred på tomatsåsen och fördela toppingen med smulad mozzarella överst.

Öppna ugnen och låt värme vädra ut under någon halvminut (annars finns risk att grillen inte sätter igång). Använd bakspaden och skjut in pizzan på bakstenen. Stäng ugnen, ändra till övervärme med grill och maxtemperatur, gärna 300 grader.

Passa pizzan noga. Det tar bara några minuter. Pizzan är klar när osten fått fin färg.

Ta ut pizzan med bakspaden och klipp den med en kökssax i lagom bitar.

Avnjut med vitkålssallad och pizzavin/öl.

Inga kommentarer: