fredag 22 februari 2019

Färska örter i köksfönstret


Växtbelysning är verkligen det ultimata knepet för den nordiska odlaren. Jag har köksfönster mot norr och innan jag skaffade växtbelysning var det inte många färska örter som överlevde.

Nu kan jag lätt få nytt liv i köpta örtkrukor genom att plantera om i näringsrik jord. Mina egna rosmarinplantor som växer ute under den varma säsongen kan nu övervintras i kruka under växtbelysningen. Härligt att kunna klippa färska örter till maten direkt i köket!

I och med den energisnåla LED-tekniken drar växtbelysning inte alls lika mycket energi som förr.

Jag är lite snobbig inredningsmässigt, så i köket har vi en dyr växtbelysning från Parus. Den är väldigt nätt och har tidsautomatik som tänder och släcker. Vi har fixat så att den går lätt att hissa upp och ner. Annars går det bra med billigare varianter av växtbelysning, i vårt arbetsrum har jag några enklare LED-belysningar från IKEA och en gammal ful industrilampa med lysrör som behövs när alla försådda plantor börjar titta upp. Lysrör drar lite mer energi jämfört med LED, men alla sortes lysrör fungerar som växtbelysning.

En annan bra grej om man vill få växter att trivas på fönsterbrädan är att inte ha smällheta element direkt under. Eftersom vi bor i ett gammalt hus med tjocka väggar sitter elementen längre in i de flesta av rummen. I de övriga går jag och drar ner temperaturen på elementet, sen drar J upp den för att han fryser, sen drar jag ner den o s v...


3 kommentarer:

Fia sa...

Växtbelysning verkar vara toppen! Får man vara nyfiken på Ikea-lösningen, vilken har du? Funderar på att skaffa det så småningom, så tänkte höra mig för vad som fungerar :)

Fröken Dill sa...

Hej Fia! Jag har den här varianten från IKEA https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90323109/. Funkar OK, men är lite svag. Bra för mindre ytor. För större yta skulle jag ändå satsa på lysrör...
Hälsar Jenny

Fia sa...

Tusen tack för svar! Är just det där med att det inte får vara för svagt som jag är lite fundersam över samtidigt som jag tycker om led-belysning. Vi får se, helt enkelt :)