söndag 3 februari 2019

Vinterpicknick




Idag vaknade vi till en förvandlad värld. Massvis med snö hade fallit under natten och allt var täckt med vitt fluff. Jag blev så sugen på vinterpicknick.

Jag passade på att spinna vidare på mina idéer om smakrika grönsaksmackor, helst med nygjord egen pesto. Denna gång gjorde jag den gröna röran med rostade solrosfrön istället för pinjenötter, vilket blev väldigt lyckat. Jag tror att mortlingen av peston istället för att mixa gjorde sitt till för smaken också. Dessutom blev det en kylskåpsrensning. En halv broccoli, en påbörjad lök, en slatt grädde och en skiva rökt sidfläsk blev till värmande knallgrön broccolisoppa med topping. Jag hittade ingen bra termos så soppan fick hålla sig varm i en glasflaska iklädd vante.

Citrus måste man frossa i så här års. För vinterutflykten blir det ätvänligt om frukterna är skalade och skurna i bitar uppträdda på spett.

Jag hade också bakat rulltårta till picknicken, men den blev både för ful för att fotas och för kladdig för att äta ute. Välj ett annat bakverk för utflykten!


Utflyktsmackor med grillade grönsaker och pesto, 4 pers

4 rejäla skivor gott, nybakat surdegsbröd

pesto:
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl nyriven parmesanost
1/2 dl olivolja
salt och peppar

1 röd paprika
1 röd lök
1 liten zucchini
1 boll mozzarella
4 soltorkade tomater i olja
olivolja
salt och svartpeppar

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Grovkär basilika. Skala vitlöksklyftan. Lägg solroskärnor, basilika och vitlöksklyfta i en stor mortel. Mortla till en finkrossad röra. Tillsätt parmesansost och olja. Smaka av med salt och peppar.

Skär paprika, lök och zucchini i bitar. Pensla med olja, salta och peppra. Gilla i en het grillpanna.

Grilla brödet i grillpannan. Bred på peston. Lägg på mozzarellaskivor, skuren soltorkad tomat och grillade grönsaker. Om mackorna ska med på utflykt är det smart att göra dem dubbla.


Broccolisoppa med topping, 4 pers

1 broccolihuvud
1 gul lök
1-2 msk smör
8 dl god kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
salt, peppar och muskotnöt

topping: rökt skinka/ sidfläsk eller dyl, pumpakärnor

Skala och hacka löken. Fräs långsamt i en gryta i smör utan att den tär färg. Grovhacka broccolin. Tillsätt buljong, grädde och broccoli. Koka tills broccolin är mjuk. Mixa. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Knaperstek tärningar av skinka eller sidfläsk. Toppa soppan med dessa och pumpakärnor.


Inga kommentarer: