tisdag 13 augusti 2013

Köttfri måndag med fylld squash


Vi har massor med hemodlad squash och dessutom hade jag fått en fin vit tefatssquash av min arbetskompis. Sorten är "Delikates" och de här roliga tefatssquasharna är inte svårare att odla än annan sommarsquash.

Jag brukar laga fyllda squashar med en mustig, kryddig köttfärssås, men... ÄR det köttfri måndag så ÄR det. Då uppstår frågan hur mna får bra mustighet utan att använda kött. Jag handlade hem och radade upp ett helt gäng ingredienser med umamismak:
sardeller
soltorkade tomater
fisksås
svamp
kapris
oliver
fetaost
vitlök

"För många" tyckte J, "håll dig till medelhavssmakerna." Det gjorde jag och de fyllda squasharna blev så goda att vi inte saknade kött det minsta. Tillsatte lite rostade pumpakärnor också för att få den rätta krunchigheten. Någon typ av nötter hade säkert också fungerat.


Fylld squash med smaker från Medelhavet, 2 port

2 portionssquashar
1 röd lök, skalad, klyftad
2 msk olivolja
2 tomater, skållade, urkärnade
2 vitlöksklyftor, skalade, rivna
4 sardeller
1 msk kapris
4 soltorkade tomater i olja, strimlade
1/2 paket fetaost, tärnad
ca 20 svarta urkärnade kalamataoliver
lite grönsaksbuljongpulver eller fondkoncentrat
(salt), peppar, tabasco, oregano 
1/2 dl pumpakärnor, rostade en stund i en torr stekpanna
1/2 dl brödsmulor från dagsgammalt bröd
hackad färsk persilja

Dela alt "skär locket av" squasharna. Hacka squashköttet.

Bryn lökklyftorna på gansla hög värme. De ska få lite färg men behålla spänsten. Lägg åt sidan.

Fräs vitlöken i olivolja, lägg i squash och tomat och fräs några minuter. Tillsätt sardeller, soltorkade tomater och kapris. Fräs en liten stund till. Tillsätt fetaost och oliver. Smaka av med grönsaksbuljongpulver/fondkoncentrat, peppar, tabasco och oregano. Salt behövs antagligen inte. Blanda i pumpakärnorna och fetaosten.

Fyll de urgröpta squasharna. Toppa med brödsmul. Lägg i en ugnsfast form, häll på vatten runt till ca 1 cm höjd, strö lite buljongpulver eller buljongfondkoncentrat i vattnet. Tillaga i 200 graders ugn ca 20-25 minuter. På slutet kan man höja temperaturen och sätta på grillen.

Strössla över persiljan just innan servering.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Vilken cool squash, aldrig sett förut! Och fyllningen är mer än nog för att man inte ska sakna kött. Blev väldigt sugen på att fylla squash nu men jag har inga egna odlingar att vända mig till...

Jättefin bild!

Fröken Dill sa...

Tack! Visst är det kul med alla konstiga squashformer? Smakmässigt tycker jag att de man kan köpa billigt i affären är helt OK. De enda de inte slår är sorten "Costata Romanesco" som har stark, god squashsmak.

Remsan sa...

Wow! Vilken cool squash du hade då. Tack för inspiration inför odlandet av squash! Nästa år ska jag banne mig odla mer. Får hoppas att mördarsniglarna inte gillar dem bara.

Fröken Dill sa...

Nu har jag inte mördarsniglar på landet, men vanliga sniglar kryllar det av och de gör också skada, men jag har aldrig sett dem på squashen. Kanske smakar plantorna inte gott eller så är stjälkar och blad för taggiga och ludna för att riktigt gillas av sniglarna.